Overlijdensakte van Mata Hari

Stuk van het Jaar-inzending van Historisch Centrum Leeuwarden

Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) nomineert het extract van de overlijdensakte van Margaretha Geertruida Zelle oftewel Mata Hari (1876-1917) als Stuk van Jaar. Mata Hari is in de Eerste Wereldoorlog wegens spionage ter dood veroordeeld. Mata Hari is wereldberoemd; honderden publicaties en tientallen films zijn aan haar gewijd.

In het najaar van 1919 ontving de ambtenaar van de Leeuwarder Burgerlijke Stand een officieel schrijven uit Vincennes in Frankrijk. Kort na de executie van Margaretha Zelle maakte de maire van Vincennes een akte van overlijden op en stuurde een kopie naar de geboorteplaats van de overledene. Het stuk is op voor- en achterzijde voorzien van stempels van verschillende instanties. De akte maakt deel uit van het archief van het gemeentebestuur 1811-1941 en wordt bewaard in het HCL.

Zie ook: Foto’s van Mata Hari

Overlijdensakte van Mata Hari
Overlijdensakte van Mata Hari

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: