Dark
Light

De bestverkochte geschiedenisboeken van 2019

4 minuten leestijd

Het afgelopen jaar werden er veel boeken verkocht in de Geschiedeniswinkel van Historiek. Soms naar aanleiding van een voorpublicatie, een bespreking of nadat hij was behandeld in de signalementen.

Nu, op de laatste dag van het jaar hebben een top 10 samengesteld van de boeken die het meest verkocht zijn in onze winkel. Hierbij hebben we de boeken die in grote oplages zijn verkocht buiten beschouwing gelaten, zodat we ook echt kunnen spreken van de populairste boeken in de winkel. We tellen af van 10 naar 1.

De 10 populairste boeken van 2019

Het wereldgeschiedenis-quizboek10 | Het wereldgeschiedenis-quizboek

Vanaf de eerste keizerrijken en beschavingen – van de klassieke wereld van het Midden-Oosten en Afrika; het Parthische rijk; de eeuwenoude dynastieën in China; de stichting van Rome; de Peruaanse culturen; de middeleeuwen; het Byzantijnse rijk; de kruistochten; de opkomst van het Ottomaanse rijk en de renaissance – wordt in dit diepgaande boek de kennis van elke geschiedenisliefhebber getest en vormt het de ultieme uitdaging voor zelfs de best geïnformeerde historicus.
Meer informatie / bestellen

Vrijwillig naar Auschwitz - Witold Pilecki, de man die in Auschwitz infiltreerde09 | Vrijwillig naar Auschwitz – Jack Fairweather

Als de enige persoon die zich ooit vrijwillig naar Auschwitz heeft laten sturen, leidde Pilecki jarenlang een campagne om nazibewakers te saboteren en vermoorden. Hij maakte een dramatische ontsnapping, terwijl hij bewijs van de Holocaust naar de westerse mogendheden smokkelde en hen waarschuwde voor de wreedheden in de nazivernietigingskampen. Al het bewijs van Pilecki was verloren gegaan – tot 2012, toen zijn ongelofelijke ooggetuigenrapport werd gevonden in een stoffig archief. Op Historiek verscheen een fragment uit het boek: Verzetsstrijder Witold Pilecki liet zich vrijwillig opsluiten in Auschwitz
Meer informatie / bestellen

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel - Piet Emmer (€ 22.99)08 | Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel

Over het slavernijverleden van Nederland wordt volop en breed discussie gevoerd. Aan meningen geen gebrek, en terecht, want dat de slavernij een zwarte bladzij in onze geschiedenis vormt, zal niemand ontkennen. Maar hoe zag die bladzij er precies uit? Wat zijn de historische feiten? Daarvoor zou men het standaardwerk over dit onderwerp moeten lezen en dat is dan ook de reden voor het verschijnen van de geheel bijgewerkte editie van Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel, hét gezaghebbende boek op dat terrein, van de hand van historicus P.C. Emmer. Op Historiek plaatsten we een fragment: Waar kwamen de slaven vandaan?
Meer informatie / bestellen

De Tweede Wereldoorlog in infographics07 | De Tweede Wereldoorlog in infographics

Een Frans team maakte dit volstrekt unieke boek. In meer dan 250 infographics met begeleidende teksten laten zij zien wat een infanteriedivisie is, hoe Operatie Barbarossa verliep, welke wapens door welke landen werden gebruikt, hoe de concentratiekampen functioneerden, welke verliezen Duitsland leed, en belichten ze nog zestig andere thema’s. Een fragment uit het boek werd geplaatst op Historiek: De SS in infographics.
Meer informatie / bestellen

Mijn strijd - Adolf Hitler06 | Mijn strijd – Adolf Hitler

Wie de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust beter wil begrijpen moet Mein Kampf lezen. In dit boek geeft Adolf Hitler inzicht in zijn gedachtewereld. In Mein Kampf maakt hij duidelijk dat een wereldoorlog onvermijdelijk is en dat de Joden moeten worden ‘verwijderd’. Niets minder dan de wereldheerschappij was zijn einddoel. Zodra hij in 1933 de politieke macht had veroverd ging hij aan de slag. Mein Kampf was een blauwdruk voor het beleid van het nationaalsocialisme na de machtsovername van 1933.
Meer informatie (+video) / bestellen

De Bourgondiërs - Bart Van Loo05 | De Bourgondiërs – Bart van Loo

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden. Het boek werd besproken op Historiek.
Meer informatie / bestellen

Het dorp - Wim Daniëls04 | Het dorp – Wim Daniëls

Friso Wiegersma beschreef het al in zijn fameuze lied ‘Het dorp’, vertolkt door Wim Sonneveld: het dorp van vroeger is niet meer. Wim Daniëls ging op zoek naar dat vroegere dorp, het dorp van vóór 1970. Hij schrijft over typische dorpsfiguren als de smid, de boer, de kleine kruidenier, maar ook over de zandweg tussen het koren door, het dorpscafé, de dorpsdrama’s, de dorpspolitiek en andere typische dorpse fenomenen en aangelegenheden. Op Historiek plaatsten we een fragment uit het boek: De taal van het dorp (vóór 1970)
Meer informatie / bestellen

Sodoma Het geheim van het Vaticaan03 | Sodoma. Het geheim van het Vaticaan

Vier jaar lang heeft Frédéric Martel zich ondergedompeld in de wereld van het Vaticaan. Hij heeft onderzoek verricht in meer dan dertig landen en daarbij honderden mensen gesproken, van priesters tot bisschoppen en kardinalen. De meesten wilden hem te woord staan op basis van anonimiteit, al zijn er ook die de moed hadden on the record te praten. Hun verhaal is eensluidend. Zo toont Sodoma voor het eerst het verborgen gezicht van de Katholieke Kerk. Op Historiek verscheen een bespreking van het boek.
Meer informatie / bestellen

De Jodenvervolging in foto's - Nederland 1940-194502 | De Jodenvervolging in foto’s

Met De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 is de vervolging van de Joden in Nederland tijdens de Duitse bezetting voor het eerst uitvoerig in beeld gebracht. Zowel professionele fotografen als amateurs maakten aangrijpende foto’s van deze donkere periode. Veel van die foto’s zijn bewaard gebleven en nu voor het eerst te zien. Op Historiek stond een fragment uit het boek: Intimidatie van de Joden in Amsterdam
Meer informatie / bestellen

De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten01 | De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

Dit boek vertelt de geschiedenis van Nederland aan de hand van honderd bijzondere historische kaarten. Van het oudste bekende Nederlandse kaartje uit 1307 over de bouw van een kerk in de Aardenburgse moer tot een van de eerste fietskaarten uit 1896 en een kaart van de stormvloed in 1953. De kaarten laten zien wat er in de loop der eeuwen is veranderd, maar tegelijk wat ongewijzigd is gebleven. Daardoor krijgt dit verhaal een heel bijzondere actualiteit: wij maken deel uit van die geschiedenis, elke dag. Het samenspel van prachtige illustraties en informatieve teksten maakt De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten verrassend en boeiend. Op Historiek verscheen een fragment en een bespreking van het boek
Meer informatie / bestellen

×