Dark
Light

De gladiatorenschool van Carnuntum

1 minuut leestijd

De onlangs bij Wenen ontdekte gladiatorenschool is nog niet opgegraven, maar archeologen weten al vrij precies hoe de school er ongeveer uit heeft gezien. Maandag toonden ze tijdens een persconferentie een 3D-visualisatie.

Zo heeft de school er volgens de onderzoekers ongeveer uitgezien
De vondst werd door medewerkers van het Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology (LBI-ArchPro) gedaan in het archeologische park Carnuntum, ongeveer twintig kilometer ten oosten van Wenen. Het aan de rivier de Donau gelegen Carnuntum was ooit de hoofdstad van de Romeinse provincie Pannonia Superior, dat delen van het hedendaagse Oostenrijk, Hongarije, Servië, Kroatië en Slovenië omvatte. In de stad zouden 1700 jaar geleden ongeveer vijftigduizend mensen hebben geleefd.

De gladiatorenschool werd onlangs gelokaliseerd met behulp van radar. Volgens de archeologen kan de school zich meten met de Ludus Magnus, de grootste gladiatorenschool van Rome. Dankzij nieuwe technologie konden de archeologen het schoolcomplex tot enkele meters diepte vrij nauwkeurig onderzoeken zonder een schop in de grond te steken.

De school bevindt zich ten westen van het amfitheater van Carnuntum dat halverwege de tweede eeuw na Christus gebouwd werd en tussen 1923 en 1930 werd opgegraven. Het bood vroeger plaats aan ongeveer dertienduizend bezoekers en was daarmee een van de grootste amfitheaters in het Romeinse Rijk.

Onlangs ontdekten archeologen sporen van een groot gebouwencomplex vlakbij het theater. Nader onderzoek wees uit dat het om de gladiatorenschool ging. Om deze school blijken dikke muren te hebben gestaan. Het gehele terrein van de school had een afmeting van 2800 vierkante meter. De schoolgebouwen staan rond een centraal plein met daarin een trainingsruimte met een diameter van negentien meter. De onderzoekers hebben verder onder meer een trainingshal en een bad aangetroffen. Dankzij de nieuwe technologie zijn op radarfoto’s zelfs vrij nauwkeurig waterleidingen en vloerwarmingselementen te zien. Wanneer de gladiarorenschool wordt opgegraven is nog niet duidelijk.

Boek: Gladiatoren, volksvermaak in het Colosseum

3D visualisatie van de gladiatorschool:

×