Murmillo – Gladiator in het oude Rome

‘De vissenman’
//
1 minuut leestijd
Beeld van een murmillo, tweede eeuw na Christus
Beeld van een murmillo, tweede eeuw na Christus (CC BY-SA 2.0 - Carole Raddato - wiki)

De murmillo was een gladiator-type uit de Romeinse tijd. Deze gladiator vocht doorgaans tegen de thraex (Thraciër), maar in kleinere arena’s nam hij het ook wel op tegen de hoplomachus en/of retiarius.

Murmillo tijdens een re-enactment
Murmillo tijdens een re-enactment (CC BY-SA 3.0 – Curiosito – wiki)
De murmillo was onder meer te herkennen aan zijn volledig gezichtsbedekkende helm met hoge kam. Van een afstandje lijkt deze helm enigszins op de vin van een vis. De gladiator stond daarom ook wel bekend als de ‘vissenman’. Als wapen gebruikte de murmillo een kort recht zwaard, de zogeheten gladius. Aan dit zwaard, dat ook tot de standaarduitrusting van de Romeinse legionair behoorde, hebben gladiatoren overigens hun naam te danken.

Het houten schild van de murmillo (scutum) was vrij lang en meestal rechthoekig, maar soms ook enigszins ovaal. Vanwege het gewicht van deze uitrusting moesten murmillones vrij stevig gebouwd en gespierd zijn. Tijdens gevechten met een retiarius was dit type gladiator vanwege de opstaande randen van zijn helm vrij kwetsbaar. De retiarius maakte namelijk onder meer gebruik van een net dat vrij snel achter de helm bleef haken.

Boek: Gladiatoren, volksvermaak in het Colosseum

Bronnen

-Gladiator. The Roman fighters manual – Philip Matyszak (Thames & Hudson, 2011) p.78
-https://en.wikipedia.org/wiki/Murmillo

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie