Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De klos zijn – Herkomst van de uitdrukking

Wie pech heeft en een klus moet uitvoeren die vervelend is en bovendien een aardig tijdje duurt is de klos. Waar komt de uitdrukking “de klos zijn” eigenlijk vandaan?

- ad -

Harde bronnen over de herkomst van dit gezegde hebben wij niet kunnen vinden. Een – wat ons betreft – logische verklaring is echter te vinden in de wereld van de touwslagerij. Bij touwslagerijen werd vroeger, meestal met behulp van hennep, touw gemaakt. Een vast onderdeel in het maakproces vormde de klos. Deze hield de verschillende draden van het nieuwe touw bijeen. Degene die bij de klos moest staan – en dus de klos was – moest geregeld een heel eind met het touw meelopen. Sommige zogenoemde lijnbanen waren meer dan driehonderd meter lang. De arbeider die de klos was versleet in een jaar dus heel wat schoenzolen. Hij was de dupe…

Volgens andere lezingen wordt met klos eigenlijk ‘teelbal’ of ‘kloot’ bedoeld. Daarmee zou de uitdrukking raakvlakken hebben met varianten als de sigaar, de pisang of de sjaak zijn.

Meer: historische uitdrukkingen en gezegden
Misschien ook leuk: Hoe wangelatich is het klootjesvolk?
…en: Wat is een lijnbaan?
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Abelardiseren: theoloog op non-actief

  Abelardiseren: theoloog op non-actief

  'Abelardiseren' is een vrij onbekend werkwoord dat in de negentiende eeuw uit de meeste Nederlandse en Franse woordenboeken is geschrapt. Eigenlijk is dat onterecht. De term heeft namelijk een bijzondere geschiedenis. Abelardiseren verwijst naar de beroemdste theoloog uit de twaalfde …Lees bericht »
 • Een historische scheldwoordenlijst

  Een historische scheldwoordenlijst

  In de tijd van het Middelnederlands hielden de Nederlanders als het op schelden aankwam vooral van beledigende termen die te maken hadden met seks, drank, poep en plas of achterlijkheid.Lees bericht »
 • Memento mori: de catacombenheiligen

  Memento mori: de catacombenheiligen

  Tussen 1618 en 1648 waaide over Centraal-Europa de Dertigjarige Oorlog. Naast een derde van de bevolking van het Heilig Roomse Rijk sneuvelde ook veel religieus erfgoed in de Reformatie. Vele christelijke relikwieën in katholieke kloosters en kerken werden vernietigd door …Lees bericht »
 • De Arabische Opstand van 1916

  De Arabische Opstand van 1916

  De side show van de Eerste Wereldoorlog: de Arabische Opstand van 1916. In de Arabische wereld levert die verhalen op die met hoofdletters wordt geschreven.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las