/

De klos zijn – Herkomst van de uitdrukking

De klos zijn - Klossen in Touwmuseum Oudewater (Historiek)
Klossen in Touwmuseum Oudewater (Historiek)

Wie pech heeft en een klus moet uitvoeren die vervelend is en bovendien een aardig tijdje duurt is de klos. Waar komt de uitdrukking “de klos zijn” eigenlijk vandaan?

Harde bronnen over de herkomst van dit gezegde hebben wij niet kunnen vinden. Een – wat ons betreft – logische verklaring is echter te vinden in de wereld van de touwslagerij. Bij touwslagerijen werd vroeger, meestal met behulp van hennep, touw gemaakt. Een vast onderdeel in het maakproces vormde de klos. Deze hield de verschillende draden van het nieuwe touw bijeen. Degene die bij de klos moest staan – en dus de klos was – moest geregeld een heel eind met het touw meelopen. Sommige zogenoemde lijnbanen waren meer dan driehonderd meter lang. De arbeider die de klos was versleet in een jaar dus heel wat schoenzolen. Hij was de dupe…

Volgens andere lezingen wordt met klos eigenlijk ‘teelbal’ of ‘kloot’ bedoeld. Daarmee zou de uitdrukking raakvlakken hebben met varianten als de sigaar, de pisang of de sjaak zijn.

Meer: historische uitdrukkingen en gezegden
Misschien ook leuk: Hoe wangelatich is het klootjesvolk?
…en: Wat is een lijnbaan?
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: