Wat is een lijnbaan?

Verschillende steden in Nederland hebben een Lijnbaan. Aan de namen van deze straten of lanen is te zien dat zich op deze plek vroeger een zogenoemde touwslagerij bevond. Deze hadden namelijk een lijnbaan, van soms wel driehonderd meter lang, waar de draden van een nieuw touw, onder meer met behulp van een klos, in elkaar werden gedraaid.

Uitscheren van de garens op de lijnbaan (CC BY-SA 3.0 - wiki - Kerkvorst)
Uitscheren van de garens op de lijnbaan (CC BY-SA 3.0 – wiki – Kerkvorst)
De op de lijnbaan vervaardigde touwen, werden onder meer gebruikt in de scheepvaart, bijvoorbeeld voor de tuigage van zeilschepen. De touwslagerijen waren doorgaans dan ook te vinden in de havensteden, of in steden die dankzij de nabijheid van rivieren een goede verbinding hadden met de grotere havens.

Enkele voorbeelden van steden met straten die verwijzen naar de voormalige touwslagerij: Rotterdam (Lijnbaan), Amsterdam (Lijnbaansgracht), Groningen (Lijnbaanstraat) en Maastricht (Touwslagersdreef). In de Utrechtse stad Oudewater, vooral ook bekend van de heksenwaag, bevindt zich in een voormalige baanschuur, aan het eind van een voormalige lijnbaan een Touwmuseum. Daar wordt van alles verteld over de wijze waarop hier vroeger touw werd gemaakt.

Ook interessant: De klos zijn – Herkomst van de uitdrukking

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: