Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Wittebroodsweken – Herkomst van het begrip

De weken na de voltrekking van een huwelijk worden soms aangeduid als de ‘wittebroodsweken’. Het begrip verwijst naar de tijd waarin wittebrood beschouwd werd als een grote luxe.

- ad -

Er zijn geen officiële regels voor de lengte van de wittebroodsweken, maar meestal gaat het om een periode van vier tot zes weken. Volgens traditie mogen pasgetrouwde echtparen in die periode niet gestoord worden door visite of bijvoorbeeld zakelijke vertegenwoordigers van verzekeringsmaatschappijen. In veel gevallen kan dat überhaupt niet, omdat de gehuwden na de huwelijksdag een paar weken het land verlaten voor een huwelijksreis.

Wittebrood gold lange tijd als een kostbaar lekkernij voor speciale dagen. Het donkere, van rogge gemaakte, bruine brood werd op andere dagen gegeten. In de weken na de huwelijksvoltrekking namen de echtelieden het er nog even van en aten dus wittebrood (gemaakt van tarwebloem). Rijke mensen die het zich konden veroorloven om ook buiten de feestdagen wittebrood te eten, werden vroeger soms ‘wittebroodskinderen’ genoemd.

Op de werkvloer

Het begrip wittebroodsweken, dat al sinds de zestiende eeuw in ons taalgebied voorkomt, wordt overigens niet alleen gebruikt voor pasgehuwden. Ook wanneer iemand een nieuwe baan heeft zegt men bijvoorbeeld wel eens dat de persoon in kwestie zich nog in zijn of haar wittebroodsweken bevindt.

- advertentie-

- ad -

Ook interessant: Een zedelijkheidszaak: ‘op het huwelijk vooruitgeloopen’
Lijst met historische uitdrukkingen en woordbetekenissen
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-https://onzetaal.nl/taaladvies/wittebroodsweken/
-http://www.bakkerijwiki.nl/index.php?t=3&h=19&s=242
-https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/1824/wittebroodsweken-honeymoon

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Geschiedenis van de typemachine

  Geschiedenis van de typemachine

  In 1868 werd de eerste typemachine gemaakt die zich leende voor massafabricage. Ruim anderhalve eeuw eerder werd echter al voor het eerst octrooi aangevraagd door de Brit Henry Mill voor een typemachine.Lees bericht »
 • Napoleons nalatenschap

  Napoleons nalatenschap

  Iedere bezetter laat zijn sporen na in een bezet land, hoe kort of lang een bezetting ook duurt. Dat geldt zeker voor Napoleon. Zijn invloed op de Nederlandse samenleving is vandaag de dag nog zichtbaar op velerlei vlak.Lees bericht »
 • Het Colosseum in Rome – Flavisch Amfitheater

  Het Colosseum in Rome – Flavisch Amfitheater

  Het Colosseum in Rome, ook wel het Flavisch Amfitheater genoemd, is het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Een van de zeven nieuwe wereldwonderen.Lees bericht »
 • Dag van de Arbeid – 1 mei

  Dag van de Arbeid – 1 mei

  Op 1 mei wordt in veel landen de Dag van de Arbeid gevierd (in België spreekt men van Feest van de Arbeid). De geschiedenis van deze van oorsprong socialistische dag van de arbeidersbeweging gaat zeker terug tot 1889.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!