De kunst van de buitenkant: bijzondere boekbanden en archiefdozen

1 minuut leestijd
Dagboek van de bekende franciscaanse godsdienstsocioloog Walter Goddijn (1921-2007)
Dagboek van de bekende franciscaanse godsdienstsocioloog Walter Goddijn (1921-2007) - Collectie KDC

Bij boeken draait het normaal gesproken allemaal om de inhoud, maar soms vertelt de buitenkant ook al een verhaal. Denk bijvoorbeeld aan rijkversierde boekbanden, kleurrijke archiefdozen of geheimzinnige etiketten die nieuwsgierigheid opwekken. In de kleine tentoonstelling De Buitenkant, momenteel te zien in het tijdelijke Valkhof Museum in Nijmegen, staat deze vaak over het hoofd geziene kunst centraal.

M. De Chavannes, Les catastrophes célèbres
M. De Chavannes, Les catastrophes célèbres. 4e ed. Tours, Mame 1861.
Met de kleine presentatie wil het museum laten zien hoe verpakkingen de nieuwsgierigheid al kunnen prikkelen, zonder dat er ook maar één bladzijde is omgeslagen.

Brieven, kaften, boekbanden, zuurvrije kartonnen dozen: splinternieuw of met een grafisch ontwerp, bekrast met pen, of voorzien van het opschrift ‘zeer geheim’. Het is het eerste wat je ziet en het vertelt je – nog vóór je iets opent– al een verhaal.

In een nieuwe ladekast in het museum kunnen bezoekers lades open trekken en een groot aantal ‘buitenkanten’ bestuderen. Er worden niet alleen bijzondere boeken getoond maar bijvoorbeeld ook archiefdozen en enveloppen met rode ‘top secret’ stippen of zeventiende-eeuwse pamfletten voor maatschappelijke debatten. Onder de getoonde art nouveau boekbanden bevinden zich onder meer exemplaren van Jan Toorop voor Couperus, rijkversierde bonbondoos-boekjes met gedetailleerde gravures of eigentijdse ‘Kakkerlakjes’ van uitgeverij Loopvis.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Radboud Universiteit en nog tot en met 11 mei 2025 te bezoeken.

Louis Couperus, Metamorfoze
Louis Couperus, Metamorfoze. Ontwerp band Joan Toorop. Amsterdam, Veen ca. 1897

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×