Dark
Light

‘Zo oud als Metusalem’

Herkomst van de uitdrukking
Auteur:
1 minuut leestijd
Malmesbury-bijbel
Malmesbury-bijbel

Wie zo oud is als Metusalem heeft op zijn verjaardag een heleboel kaarsjes uit te blazen. De persoon in kwestie is namelijk ontzettend oud. De uitdrukking is afkomstig uit de bijbel.

Volgens de Bijbel werd Metusalem (ook wel Methusalach of Metuselach) maar liefst 969 jaar oud. Hij was de grootvader van Noach en wordt genoemd in Genesis 5:21-27:

“En Henoch leefde vijf en zestig jaren, en hij gewon Methusalach. En Henoch wandelde met God, nadat hij Methusalach gewonnen had, driehonderd jaren; en hij gewon zonen en dochteren. Zo waren al de dagen van Henoch driehonderd vijf en zestig jaren. Henoch dan wandelde met God; en hij was niet meer; want God nam hem weg. En Methusalach leefde honderd zeven en tachtig jaren, en hij gewon Lamech. En Methusalach leefde, nadat hij Lamech gewonnen had, zevenhonderd twee en tachtig jaren; en hij gewon zonen en dochteren. Zo waren al de dagen van Methusalach negenhonderd negen en zestig jaren; en hij stierf.” online-bijbel.nl

Illustratie van Henoch die ten hemel vaart uit Figures de la Bible (1728) - Gerard Hoet, wiki
Illustratie van Henoch die ten hemel vaart uit Figures de la Bible (1728) – Gerard Hoet, wiki
Metusalem zou daarmee de oudste persoon ooit zijn. Volgens de Septuagint, de Griekse vertaling van de Hebreeuwse bijbel ligt dit echter net anders. Volgens die bron werd Metusalem 782 jaar en moet Adam daarom als oudste mens ooit worden aangemerkt. Adam stierf volgens de bronnen namelijk toen hij 930 jaar oud was.

Henoch

Vooral Metusalem’s naam is echter symbool komen te staan voor grote ouderdom. Zijn vader Henoch neemt ook een bijzondere plek in de vroege Bijbelse geschiedenis in. Zoals hierboven te lezen werd Henoch op de respectabele leeftijd van 365 opgenomen door God. Vaak is hieruit geïnterpreteerd dat Henoch niet stierf, net als de profeet Elia die met een hemelse wagen door God werd opgehaald.

“Zo was er een vurige wagen met vurige paarden, die tussen hen beiden scheiding maakten. Alzo voer Elia met een onweder ten hemel.” 2 Koningen 2:11 – online-bijbel.nl

Lees ook: Waarom werden mensen volgens de Bijbel vroeger zo oud?
…en: Top 100 Bijbelse uitdrukkingen, gezegden en woorden
Boek: Muggenzifters en zondebokken – Spreekwoorden en gezegden uit de Bijbel

×