De merkwaardige Songfestival-overwinning van Lenny Kuhr

Nederland deed in 1956 voor het eerst mee aan het Eurovisiesongfestival. Sinds die tijd wonnen ´we´ het liedjesfestijn in totaal vier keer. In 1969 was Lenny Kuhr de derde Nederlandse winnares. Ze werd daarmee de opvolgster van Corry Brokken (1957) en Teddy Scholten (1959). Na afloop wist Kuhr, die won met het lied De Troubadour, echter niet alle ogen op zich gericht.

Lenny Kuhr tijdens het songfestival van 1969
Lenny Kuhr tijdens het songfestival van 1969
En dat had een bijzondere reden. Lenny Kuhr was namelijk niet de enige winnares. Het Eurovisiesongfestival had in 1969 maar liefst vier winnaars. Naast Nederland mochten Frankrijk, Spanje én het Verenigd Koninkrijk zich winnaar van het songfestival noemen. Elk lied kreeg achttien punten. De organisatie had toevallig vier medailles paraat. Eigenlijk was het de bedoeling dat die naar de winnende artiest en diens producer en tekstschrijver zouden gaan, maar nu werden de medailles maar verdeeld onder de uitvoerende artiesten.

Ten opzichte van de andere winnaars had Nederland uiteindelijk toch extra reden voor een feestje. Het reglement bepaalde dat het winnende landen het festival het jaar erop mocht organiseren. Aangezien er vier landen gewonnen hadden, was er echter een probleem dat opgelost werd met behulp van een loting. Deze loting bepaalde dat Nederland het feest in 1970 mocht organiseren.

De winnnende liedjes van 1969:

Lenny Kuhr – De Troubadour (Nederland)

- advertentie -

Frida Boccara – Un jour, un enfant (Frankrijk)

Lulu – Boom Bang A Bang (Verenigd Koninkrijk)

Salomé – Vivo Cantando (Spanje)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: