De merkwaardige Songfestival-overwinning van Lenny Kuhr

Lenny Kuhr tijdens het songfestival van 1969
Lenny Kuhr tijdens het songfestival van 1969
Nederland deed in 1956 voor het eerst mee aan het Eurovisiesongfestival. Sinds die tijd wonnen ´we´ het liedjesfestijn in totaal vier keer. In 1969 was Lenny Kuhr de derde Nederlandse winnares. Ze werd daarmee de opvolgster van Corry Brokken (1957) en Teddy Scholten (1959). Na afloop wist Kuhr, die won met het lied De Troubadour, echter niet alle ogen op zich gericht.


En dat had een bijzondere reden. Lenny Kuhr was namelijk niet de enige winnares. Het Eurovisiesongfestival had in 1969 maar liefst vier winnaars. Naast Nederland mochten Frankrijk, Spanje én het Verenigd Koninkrijk zich winnaar van het songfestival noemen. Elk lied kreeg achttien punten. De organisatie had toevallig vier medailles paraat. Eigenlijk was het de bedoeling dat die naar de winnende artiest en diens producer en tekstschrijver zouden gaan, maar nu werden de medailles maar verdeeld onder de uitvoerende artiesten.

Ten opzichte van de andere winnaars had Nederland uiteindelijk toch extra reden voor een feestje. Het reglement bepaalde dat het winnende landen het festival het jaar erop mocht organiseren. Aangezien er vier landen gewonnen hadden, was er echter een probleem dat opgelost werd met behulp van een loting. Deze loting bepaalde dat Nederland het feest in 1970 mocht organiseren.

De winnnende liedjes van 1969:

Lenny Kuhr – De Troubadour (Nederland)

- advertentie -

Frida Boccara – Un jour, un enfant (Frankrijk)

Lulu – Boom Bang A Bang (Verenigd Koninkrijk)

Salomé – Vivo Cantando (Spanje)

Soeverein Vorst Willem Frederik begeeft zich op 29 maart 1814 van het Koninklijk Paleis naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam om de Grote Vergadering van Notabelen bij te wonen. Prent door Reinier Vinkeles naar een werk van Abraham Vinkeles (circa 1815).
[caption id="attachment_40625" align="alignnone" width="800"] Openingspagina van de grondwet van 1814 (Nationaal Archief)Het…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

>>> Meer geschiedenisboeken
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier