Dark
Light

De Nederlandse winnaars van het Songfestival

Auteur:
2 minuten leestijd
Duncan Laurence tijdens een opvoering van zijn lied op het Eurovisie Songfestival (CC BY-SA 4.0 - Martin Fjellanger, Eurovision Norway - wiki)
Duncan Laurence tijdens een opvoering van zijn lied op het Eurovisie Songfestival (CC BY-SA 4.0 - Martin Fjellanger, Eurovision Norway - wiki)

Al in 1956, het Eurovisie Songfestival werd toen voor het eerst gehouden, deed Nederland mee aan het jaarlijkse liedjesfestijn. De eerste editie van het Eurovisie Songfestival werd door Zwitserland gewonnen. Een jaar later mochten we in Nederland hard juichen. In totaal wonnen we vijf keer.

Ook handig: Lijst van alle Nederlandse inzendingen naar het Songfestival
Boek: Het grote songfestival boek


1957 – Corry Brokken

Corry Brokken wint met het nummer Net Als Toen. Een jaar eerder was de in Breda geboren zangeres ook al aanwezig op het eerste Eurovisie Songfestival. Toen zong ze het lied Voorgoed Voorbij. Dat nummer won echter niet. In 1960 scoorde Corrie Brokken in Nederland een nummer 1-hit met het nummer Milord


1959 – Teddy Scholten

Teddy Scholten wint met het nummer Een beetje. Na het Eurovisie Songfestival van 1959 wordt het winnende lied ook in het Frans, Duits en Italiaans uitgebracht. In 1966 presenteert Teddy Scholten het Nationaal Songfestival.


1969 – Lenny Kuhr

Lenny Kuhr wint met het nummer De Troubadour. Nederland moet de overwinning echter wel delen met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Deze vier landen behaalden allemaal evenveel punten. Het winnende lied De Troubadour is door Kuhr zelf gecomponeerd. Vijf jaar na de winst scoort Kuhr opnieuw een hit, dan met het nummer De Generaal over Rinus Michels.

Lees ook: De merkwaardige Songfestival-overwinning van Lenny Kuhr


1975 – Teach-in

Teach-In wint met het nummer Ding-a-Dong. De Engelse versie van het winnende nummer haalt later in de Britse hitparade een 13e plaats. Zangeres Getty Kaspers verlaat de popgroep uit Enschede een jaar na de winst van het Eurovisie Songfestival. Ze gaat dan als solo-artiest verder.


2019 – Duncan Laurence

Maar liefst 44 jaar na de laatste Nederlandse winnaar won Duncan Laurence het Songfestival in 2019 namens ons land. Dit met het lied Arcade, een lied dat de zanger schreef tijdens zijn studie op de Rockacademie in Tilburg. Na de stemmen van de vakjury stond de Nederlander op een derde plaats. Dankzij de stemmen van de televoting ging hij uiteindelijk met de winst aan de haal. Dankzij de winst mag Nederland het populaire liedjesfestijn in 2020 organiseren.

Boek: Het grote songfestival boek

×