Dark
Light

De Tweede Wereldoorlog in vogelvlucht

1 minuut leestijd
De Tweede Wereldoorlog - Norman Stone
De Tweede Wereldoorlog - Norman Stone

Norman Stone (1941) is een prominent Brits historicus en emeritus professor verbonden aan de universiteit van Oxford en Cambridge. Hij was eerder buitenlandadviseur en speechschrijver van Margaret Thatcher. Van zijn hand is een beknopte geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog verschenen.

Voor- en nadelen

Het boek is ideaal voor een snel, bondig overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. In de inleiding en in hoofdstuk 1 beschrijft Stone kort en bondig de aanloop naar het oorlogsgeweld in de jaren 1914-1940. Daarna volgt een beschrijving van de opkomst van Duitsland, uitlopend op de uitbraak van de oorlog in september 1939.

De Tweede Wereldoorlog - Norman Stone
De Tweede Wereldoorlog – Norman Stone
De Tweede Wereldoorlog wordt in krap 200 pagina’s behandeld. Dat heeft naast voordelen – het boekje kun je in principe in twee uur uitlezen om je geheugen op te frissen – ook nadelen: vanwege de beperkte omvang gaat het boek niet echt de diepte in en om praktische redenen zijn er ook geen voetnoten opgenomen. Wel bevat het boek een beknopte literatuurlijst.

Langetermijnperspectief

Een sterk aspect van het boekje is dat de Tweede Wereldoorlog beschreven wordt in combinatie met de Eerste Wereldoorlog en ook de nasleep van de Tweede Wereldoorlog kort aandacht krijgt. Zo creëert Stone een overzichtelijk langetermijnperspectief. Dit gebeurt allemaal heel beknopt, maar Stone slaagt er wel in om de kernvragen te beantwoorden: waarom brak de Tweede Wereldoorlog uit? Hoe slaagde Hitler erin West-Europa zo snel aan zijn voeten te krijgen? Waarom mengden de Verenigde Staten zich relatief laat in de oorlog? En wie won de Tweede Wereldoorlog nu écht?

Boek: De Tweede Wereldoorlog – Een beknopte geschiedenis

Bekijk dit boek bij:

Bekijk dit boek bij Historiek Geschiedenisboeken

×