/

Dieven stelen dwangarbeider-monument

Foto: Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn ’40 – ’45
Foto: Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn ’40 – ’45

Onbekenden hebben het monument ‘De Dwangarbeider’ in Apeldoorn gestolen. Het is al de derde keer dat het herdenkingsbeeldje is ontvreemd, meldt Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn ’40 – ’45.

Beeldje 'De dwangarbeider' van Tirza Verrips, dat is geplaatst aan een zuil van het Apeldoornse stadhuis.
Beeldje ‘De dwangarbeider’ van Tirza Verrips, dat is geplaatst aan een zuil van het Apeldoornse stadhuis.
Het beeld werd tien jaar geleden onthuld, ter nagedachtenis aan de dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog na een razzia vanuit Apeldoorn werden afgevoerd naar het werkkamp Rees. Jaarlijks wordt een herdenking bij het beeld gehouden.

Vrijdagochtend ontdekten leerlingen van een basisschool dat het beeld was ontvreemd, toen ze bloemstukken verwijderden die er tijdens een eerdere herdenking waren neergelegd.

20 euro

Vermoed wordt dat dieven het beeld mee hebben genomen omdat het brons bevat. Groot is de opbrengst echter niet. Het hol gegoten beeldje beeld is slechts dertig centimeter hoog en weegt slechts vier kilo. Daarmee is de waarde in geld zo’n twintig euro.

Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn ’40 – ’45 is onthutst over de diefstal:

“Het is niet te geloven dat men een herdenkingsmonument vernielt en een gedeelte wegneemt. Door het wegnemen van het mannetje hebben ze de ziel van het monument weggehaald. De waarde van het beeldje is echter voor de oud dwangarbeiders en hun nabestaanden onbetaalbaar.”

In 2008 en 2011 werd het beeld ook al eens gestolen, waarna steeds een replica werd gemaakt.

De stichting, die aangifte gaat doen bij de politie, stelt een beloning van 150 euro ter beschikking aan degene die het beeldje terugbezorgd. Wie meer weet over de diefstal kan contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: