Dark
Light

Duizenden oude tijdschriften gedigitaliseerd

1 minuut leestijd
Voorpagina's van drie gedigitaliseerde tijdschrifttitels
Voorpagina's van drie gedigitaliseerde tijdschrifttitels (Delpher)

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft 113.000 afleveringen van 343 tijdschrifttitels gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld via de online toepassing Delpher. Onder de nieuw gedigitaliseerde titels bevinden zich een kleine 2800 afleveringen van Vrij Nederland, ruim 1600 afleveringen van De Groene Amsterdammer en vroege edities van Libelle en Margriet.

Delpher is het platform van de KB waarop miljoenen historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften voor iedereen digitaal doorzoekbaar zijn.

Van Vrij Nederland zijn nu de edities die zijn verschenen van 1946 tot en met 1994 op Delpher beschikbaar gemaakt. De afleveringen van na 1969 zijn alleen te raadplegen in de leeszaal van de KB, vanwege auteursrecht-afspraken met rechtenorganisaties van schrijvers en beeldmakers. Delpher had eerder al de Vrij Nederland-edities die verschenen tussen augustus 1940 en 1946 gedigitaliseerd. Van De Groene Amsterdammer zijn alle 1614 afleveringen uit de periode 1925-1960 online beschikbaar gesteld.

Channa Hoogervorst, de eindredacteur van Delpher.nl, is de uitbreiding van het aanbod onder meer interessant voor historici, journalisten en liefhebbers:

“Met deze uitbreiding is er in één klap 48 jaar aan Vrij Nederland- en 35 jaar aan Groene Amsterdammer-geschiedenis toegankelijk geworden. Een schat aan informatie voor onderzoekers die zich bezighouden met bijvoorbeeld mentaliteitsgeschiedenis of het maatschappelijke engagement van voor of na de oorlog.”

Ook van twee bekende damesbladen zijn nu flink meer afleveringen beschikbaar op Delpher.nl. Van Margriet zijn de edities die verschenen tussen 1951 en 1969 toegevoegd. De jaargangen 1970 tot en met 1974 zijn te raadplegen in de bibliotheek. Eveneens nieuw zijn de afleveringen van Libelle die tussen 1936 en 1960 uitkwamen.

Een team van de bibliotheek heeft een klein jaar aan de digitalisering van de bijna twee miljoen opgeleverde tijdschriftenpagina’s gewerkt. Een overzicht van alle nieuw gedigitaliseerde tijdschriftentitels is hier te vinden.

×