Dark
Light

Trivulzio-getijdenboek, vijftiende eeuw

1 minuut leestijd
Trivulzio-getijdenboek, vijftiende eeuw (KB)
Trivulzio-getijdenboek, vijftiende eeuw (KB)

Expositie Topstukken KB

In 2002 krijgt de Koninklijke Bibliotheek een kostbaar getijdenboek ten geschenke. Met een geschatte waarde van zes miljoen euro is dit het duurste particuliere geschenk dat ooit aan een culturele instelling in Nederland aangeboden is. Het maakte eens deel uit van de verzameling van de prinsen van Trivulzio te Milaan.

Een getijdenboek is in de late Middeleeuwen het belangrijkste gebedenboek voor leken en wordt vaak in opdracht vervaardigd. De middeleeuwse eigenaar van het Trivulzio-getijdenboek is niet bekend. Hij bezit echter de middelen om een kostbaar handschrift te laten vervaardigen. Hij heeft ook een voortreffelijke smaak, want hij laat de miniaturen en de overige verluchting aanbrengen door de meest vooraanstaande schilders van zijn tijd.

Lees meer via www.kb.nl of blader online in het Trivulzio-getijdenboek.

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer het vijftiende-eeuwse Trivulzio-getijdenboek. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×