E pluribus unum – Oud motto van de Verenigde Staten

Uit velen één

De Latijnse spreuk E pluribus unum (Uit velen één) was lange tijd het onofficiële motto van de Verenigde Staten. In 1956 nam president Dwight D. Eisenhower een resolutie aan waardoor In God We Trust het officiële nationaal motto werd. In Amerika komt men de spreuk E pluribus unum echter ook nog veelvuldig tegen.

'E pluribus unum' op het grootzegel van de Verenigde Staten
‘E pluribus unum’ op het grootzegel van de Verenigde Staten
De spreuk E pluribus unum komt oorspronkelijk uit het gedicht Moretum van de Romeinse dichter Vergilius. De dertien Amerikaanse staten die zich in 1776 hadden verenigd, vonden de spreuk toepasselijk om de nieuwe eenheid mee uit te drukken. In 1792 accepteerde het Congres de spreuk als nationaal motto, maar dit werd nooit bekrachtigd bij wet.

Paspoorten en grootzegel

E pluribus unum was hierdoor nooit officieel het motto van de Verenigde Staten, maar hij is wel veel gebruikt. Het grootzegel van de Verenigde Staten, dat onder meer geplaatst wordt op officiële documenten van de federale overheid, bevat bijvoorbeeld spreuk. Ook op alle Amerikaanse paspoorten is de spreuk E pluribus unum hierdoor te vinden. De spreuk is verder onder meer nog terug te vinden op het voetstuk van het vrijheidsstatuut bovenop de “Capitol Dome” en op verschillende munten: de één cent, vijf cent en het Amerikaanse kwartje.

Er zijn ook enkele Amerikaanse staten die de leus als eigen motto gebruiken, waaronder Michigan en North Dakota.

- advertentie -

Bekijk ook: Latijnse spreuken, spreekwoorden en uitdrukkingen
…en: 30 juli 1956 – ‘In God We Trust’ wordt het motto van de VS
Overzicht van boeken over de Amerikaanse geschiedenis

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: