Dark
Light

Echte sprinkhaan gevonden in schilderij Vincent van Gogh

Auteur:
1 minuut leestijd
De sprinkhaan in het schilderij van Van Gogh ( Nelson-Atkins Museum of Art)
De sprinkhaan in het schilderij van Van Gogh ( Nelson-Atkins Museum of Art)

Kunstkenners zeggen nogal eens dat je meer ziet, wanneer je langer naar schilderijen kijkt. In het geval van Vincent van Goghs schilderij ‘Olijfbomen’ gaat dat zeker op. Bij een grondige analyse van het werk vond men onlangs een echte sprinkhaan tussen verf.

Olijfbomen - Vincent van Gogh
Olijfbomen – Vincent van Gogh
De ontdekking is gedaan in het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas. De sprinkhaan blijkt al meer dan een eeuw onopgemerkt in het schilderij te hebben gezeten, deels bedekt door een laag verf. Het museum wijst erop dat het niet heel vreemd is, dat er een diertje in het schilderij terecht is gekomen. Van Gogh werkte vaak namelijk in de buitenlucht en daar te maken had met wind en stof, gras en bomen en vliegen en sprinkhanen. Hij schreef hier ook wel eens over in zijn brieven. Vermoedelijk schilderde Van Gogh ‘Olijfbomen’ ook buiten.

De sprinkhaan is niet met het blote oog te zien. Het insect werd ontdekt tijdens een gedetailleerd onderzoek. Het Nelson-Atkins Museum of Art heeft besloten het dier in het schilderij te laten zitten. De sprinkhaan was overigens waarschijnlijk al dood toen hij in het schilderij terechtkwam. Op het kunstwerk zijn namelijk geen sporen te vinden waaruit blijkt dat hij probeerde weg te kruipen.

Lees ook: Vincent van Gogh (1853-1890) – Zijn leven en werk
Overzicht van boeken over Van Gogh

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×