Dark
Light

Een innige omhelzing van 5800 jaar oud

Auteur:
1 minuut leestijd
Een innige omhelzing van 5800 jaar (Grieks Ministerie van Cultuur)
Een innige omhelzing van 5800 jaar (Grieks Ministerie van Cultuur)

In een grot in het zuiden van Griekenland hebben archeologen een zeer bijzondere ontdekking gedaan. Ze vonden er de resten van een koppel dat werd begraven in de ‘lepeltje-lepeltje’ houding.

Het gaat om een man en een vrouw, beiden tussen de 20 en 25 jaar oud, die in een foetushouding liggen. Waarschijnlijk stierven ze (ongeveer) tegelijkertijd, maar de doodsoorzaak is nog onduidelijk. Het stel zou ongeveer 3800 jaar voor Christus geleefd hebben.

Het is uiterst zeldzaam dat twee mensen in een omhelzing worden begraven. Het paar dat werd ontdekt in de Alepotrypa (vossenhol), een van de Diros-grotten in het zuidwesten van de regio Laconië, is mogelijk het oudste voorbeeld van zo’n graf.

Veel vondsten

De Alepotrypa-grot werd in 1958 ontdekt. Er wordt aangenomen dat de grot tussen 6000 en 3200 voor Christus werd gebruikt als nederzetting en begraafplaats. Door een zware aardbeving zou de ingang zijn ingestort, waardoor de bewoners werden bedolven.

In de grot vonden onderzoekers de afgelopen jaren resten van volwassenen, kinderen en zelfs een embryo, maar geen van de doden lag in een innige omhelzing. De archeologen troffen ook gereedschap, zilver- en aardewerk aan uit dezelfde periode.

~ Natascha NeefParakalo

×