Een miniatuur-buste van Willem van Oranje

…aangekocht door Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum heeft op een veiling in Parijs een zeldzame buste van Willem van Oranje verworven. De vijftien centimeter hoge bronzen buste, waarvan nog twee afgietsels bekend zijn, werd omstreeks 1620 vervaardigd door de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621) die ook het praalgraf van de prins van Oranje in de Nieuwe kerk in Delft maakte.

Alle drie de gietsels zijn in brons uit dezelfde mal gegoten, en gebaseerd op het terracotta ontwerp voor het grafbeeld van de prins op zijn sterfbed (collectie Rijksmuseum). Het beeldje stamt uit de nalatenschap van de Parijse kunstverzamelaar Juan (‘Johnny’) de Beistegui.

De buste is een luxe ‘Oranje-souvenir’ dat in een kleine oplage is gegoten voor Oranjegezinden of voor leden van de Staten-Generaal die bij bouw van het praalgraf in Delft betrokken waren. Het beeldje werd in de late achttiende eeuw in Frankrijk op een luxe sokkel geplaatst, gemaakt van porfier en verguld brons.

Het Rijksmuseum presenteert de aanwinst voor het eerst in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! in Museum Prinsenhof Delft.

- advertentie -
Hendrick de Keyser Prins Willem van Oranje, ca. 1620 (Collectie Rijksmuseum)
Hendrick de Keyser Prins Willem van Oranje, ca. 1620 (Collectie Rijksmuseum)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: