De bekentenis van Balthasar Gerards

Verdieping van Nederland

Bekentenis van Balthasar Gerards, 1584 – Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

Op 10 juli 1584 schiet Balthasar Gerards prins Willem van Oranje in het Prinsenhof te Delft met drie pistoolkogels dood. Direct daarna slaat hij op de vlucht, maar al bij de stadswal wordt hij opgepakt door soldaten en bedienden van Willem van Oranje en naar de conciërgewoning van het Prinsenhof gebracht. Daar legt hij op eigen verzoek, in het Frans, een lange schriftelijke verklaring af: de hier getoonde confessie.

Vier dagen later wordt het vonnis uitgesproken. Gerards wordt diezelfde dag op het schavot voor het stadhuis van Delft gemarteld en daarna geëxecuteerd. Zijn lijk wordt op gruwelijke wijze mishandeld.

- advertentie -

Lees ook: De executie van Balthasar Gerards

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de bekentenis van Balthasar Gerards. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →