René van Stipriaan heeft over waardering niet te klagen. Afgelopen weekend won hij de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek 'De Zwijger'. Maandag werd bekend dat hij met dit boek ook de Biografieprijs 2022 heeft gewonnen.
Historicus René van Stipriaan heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2022 gewonnen met zijn boek De zwijger: Het leven van Willem van Oranje. De auteur ontving de prijs zondag uit handen van juryvoorzitter Thom de Graaf.
De katholiek Balthasar Gerards maakte op 10 juli 1584 een einde aan het leven van Willem van Oranje. De leider van de Nederlandse Opstand werd in het Prinsenhof in Delft van dichtbij neergeschoten. Door deze gebeurtenis is Balthasar Gerards onlosmakelijk met de Nederlandse geschiedenis verbonden. Wie was hij?
De Slag bij Heiligerlee: op 23 mei 1568 boekte een klein leger onder leiding van twee broers van Willem van Oranje een eerste overwinning op de Spanjaarden.
De spreuk ‘Saevis tranquillus in undis’ was een van de lijfspreuken van Willem van Oranje. Wat betekent deze spreuk, waarom gebruikte Oranje die en hoe is deze uitspraak in latere tijden door andere mensen gebruikt?
Tijdens de Beeldenstorm in 1566 werden religieuze beelden en liturgische gebruiksvoorwerpen in katholieke kerken verwoest. Begin Tachtigjarige Oorlog.
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een beloningsbrief aan Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, verworven. In het zestiende-eeuwse document bedankt de Spaanse koning Filips II hem postuum voor het plegen van de moord.
Het beeld van Willem van Oranje was niet altijd even positief. Tijdens de Nederlandse Opstand werd er een niet al te fraai beeld opgehangen van de ‘Vader des Vaderlands’ door middel van verschillende loyalistische pamfletten.
Onlangs hield ik een lezing over de Staats-Spaanse Linies, het complex van vestingsteden, linies en fortificaties in Zeeuws-Vlaanderen en aanpalend België. Daarbij kwam in de wandelgangen ook mijn onlangs verschenen boek Willem van Oranje. Prins in Opstand ter sprake. Eén bezoeker zei over Oranje: ‘Een vreselijk overschatte figuur.’ Hij legde de nodige emotie in zijn verklaring en keek mij bijna
De vijftien centimeter hoge bronzen buste, waarvan nog twee afgietsels bekend zijn, werd omstreeks 1620 vervaardigd door de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hendrick de Keyser (1565-1621).
Bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is vanaf deze week een recent ontdekt lievelingsboek van Willem van Oranje te zien. Het boek behoorde tot de persoonlijke boekencollectie van de prins en wordt toegevoegd aan de tentoonstelling ‘Willem’.
Volgende week verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact het boek Anna van Saksen. De verstoten bruid van Willem van Oranje. De tweede vrouw van Willem van Oranje, Anna van Saksen, is misschien wel de meest verguisde vrouw in de vroege Nederlandse geschiedenis. Ze stond bekend als verdorven en egoïstisch. Maar klopt dat beeld? Auteur Femke Deen laat aan de hand van
Over Willem van Oranje zijn, volgens gangbare bibliografieën, bijna 1400 wetenschappelijke boeken en artikelen verschenen. Valt er aan het beeld van de ‘Vader des vaderlands’ dan nog wel iets toe te voegen? Wel als er nieuw materiaal gebruikt wordt. Historicus Ronald de Graaf benut in het boek De prins. Willem van Oranje 1533-1584 (Uitgeverij Karmijn, 2018) de correspondentie van Willem
Denkend aan Holland zie je eerder Marsmans brede rivieren traag door het oneindige laagland gaan, dan ruwe revoluties en ruige revoltes. Toch is die vredige polder in onze geschiedenis nogal eens opgeschrikt.
In Dordrecht zijn plannen om een monument op te richten voor Willem van Oranje. Maar waarom eigenlijk?
Antoine Perrenot (kardinaal Granvelle), een van de belangrijkste adviseurs van de Spaanse koning Filips II in de jaren voordat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak.
Eva Elincx (ca. 1535-1590) schonk in 1559 het leven aan Justinus van Nassau (1559-1631), de enige bastaardzoon van Willem van Oranje.
Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje met drie kogels om het leven gebracht door Balthasar Gerards.
De baton van Willem van Oranje werd tijdens de Slag op de Mookerheide buitgemaakt en geschonken aan de Spaanse landvoogd Requesens.
In 1583 trouwde Louise de Coligny met 'Vader des Vaderlands' Willem van Oranje. Ze was zijn vierde vrouw.
Willem van Oranje komt in de Waerschowinghe over als een opportunist, die over lijken gaat. Maar daarin vormt hij geen uitzondering.