Dark
Light

Een podcast over vergeten volksliedjes

Auteur:
1 minuut leestijd
De podcast Lagelieder
De podcast Lagelieder

In een nieuwe zesdelige podcastserie staan vergeten volksliedjes centraal. In de serie, getiteld Lagelieder, halen Michiel van de Weerthof en Lot Broos iedere aflevering een vergeten volksliedje terug en gaan ermee op pad. Ze zoeken samen uit wat er nog van de liedjes terug te vinden is en hoe deze vandaag de dag nog ‘doorzingen’.

De podcastserie wordt ontwikkeld door KRO-NCRV en is geïnspireerd op het werk van volkskundige en presentator Ate Doornbosch (1926-2010). Halverwege de twintigste eeuw reisde zij door heel Nederland reisde en nam volksliedjes op voordat deze dreigden te verdwijnen. De nummers werden in die periode uitgezonden in het radioprogramma Onder De Groene Linde (1955-1993) en zijn sinds 1966 te vinden in de databank van het Meertens Instituut.

In de eerste aflevering staat het lied Kop van romp centraal. Volgens dit liedje werd een dienstmeid op een dag door een dief onthoofd. De makers van de podcasts duiken in dit verhaal en zoeken uit of de gebeurtenis echt heeft plaatsgevonden en zo ja waar. De podcasts zijn vanaf 1 juni te beluisteren via de verschillende podcastapps en de website lagelieder.nl.

Trailer van de podcast

×