Cartografie

Cartografie is de wetenschap en kunst van het maken en bestuderen van kaarten om geografische informatie visueel vast te leggen. Oorspronkelijk ontwikkeld in de oudheid, heeft het zich door de eeuwen heen ontwikkeld van eenvoudige schetsen tot complexe, gedetailleerde kaarten die moderne navigatie en geografische analyse ondersteunen. Op deze pagina vind je artikelen over de geschiedenis van de cartografie en verhalen over bijzondere kaarten of cartografen.

Ontdekkingsreizigers
De drie Schieën tussen Delfshaven, Overschie en Schiebroek, maker onbekend, eerste helft 16e eeuw

Nationaal Archief toont deel kaartencollectie

2 minuten leestijd
Met ruim 300.000 kaarten en tekeningen en 400 atlassen en kaartenboeken beheert het Nationaal Archief in Den Haag de grootste kaartencollectie van Nederland. In de tentoonstelling…
Inferioris Germaniae Provinciarum Nova Descriptio - Willem Blaeu, 1604

De netwerken van de familie Blaeu

5 minuten leestijd
Het net voor de kerst verschenen boek 'De wereld van de familie Blaeu' is een feest voor het oog. Oud-hoogleraar Kees Zandvliet laat zien hoe deze…
F. Hogenberg, De inname van Zutphen op 16 november 1572 door Don Fadrique de Toledo. De stad is fantasierijk en in spiegelbeeld afgebeeld. Het leger viel immers niet uit zuiden maar uit het noorden aan, en van de schansen ontbreekt hier elk spoor. De prent bedoelt vooral de kracht van de aanvaller te laten zien. Uit: Nieuwe historische atlas van Zutphen

Het rampjaar van Zutphen (1572)

5 minuten leestijd
De plundering en uitmoording van Zutphen na de inname van de stad in november 1572 is in de geschiedschrijving over de Tachtigjarige oorlog een van de…
Viabundus - Screenshot van de routeplanner

‘Google Maps’ omstreeks 1500

3 minuten leestijd
Hoe lang deed men omstreeks 1500 over een reis van Rosmalen naar Breda? Of van Goirle naar Gdansk? Dankzij een nieuw onderzoeksproject is die vraag eenvoudig…
Het eiland Deshima in de baai van Nagasaki met de schepen 'Vasco da Gama' uit Gent en 'Johanna Elisabeth' uit Antwerpen., Keiga Kawahara, ca 1825

Kaarten om van te smullen

5 minuten leestijd
De prachtige kaarten in het net verschenen 'Het grote kaartenboek – vijf eeuwen cartografie' zijn een lust voor het oog. Het boek is ontstaan naar een…
Ptolemaios' "Geografie" (Gutenbergmuseum, Mainz)

De wereldkaart van Ptolemaios

1 minuut leestijd
Ptolemaios’ Geografie, een fundamenteel werk. Onze reconstructie van de antieke topografie gaat er voor een belangrijk deel op terug. De landkaarten zijn beroemd.…
Detail van de Kaart van de verstedelijking

Zeventiende-eeuwse verstedelijking op de kaart

1 minuut leestijd
Aan de online Kaart van de verstedelijking is recent een nieuwe informatielaag toegevoegd die inzicht in de zeventiende-eeuwse verstedelijking in Nederland. Voor de extra laag is…
Vruchtbare halve maan in het boek van James Henry Breasted, 1916

Vruchtbare halve maan – Herkomst van het begrip

2 minuten leestijd
De term ‘vruchtbare halve maan’, ook wel ‘vruchtbare halvemaan’ of ‘vruchtbare sikkel’ genoemd, valt regelmatig als het over de Prehistorie (de periode voor de uitvinding van…
1 2 3 5
×