Egyptische minister Zahi Hawass ontslagen

Zahi Hawass – Foto: Photo: VOA News
De Egyptische minister van Oudheden, Zahi Hawass, is zondag ontslagen. De minister heeft zijn ontslag inmiddels bevestigd tegenover een Amerikaanse krant.

Zahi Hawass keerde in maart terug als minister van Oudheden. Kort daarvoor had hij naar aanleiding van de Egyptische opstand zijn functie als minister neergelegd. Eerder was hij al lange tijd directeur van de Egyptische oudheidkundige dienst. Binnen de prodemocratische beweging in Egypte was er protest tegen de terugkeer van Hawass als minister.- advertentie -

Veel Egyptenaren waren van mening dat hij te nauw verbonden was met het regime van Mubarak, de voormalige president van Egypte, om nog langer minister te zijn.

De laatste weken wordt er weer veel gedemonstreerd op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad. Veel Egyptenaren vinden dat de omwenteling te traag gaat. Het is de bedoeling dat er later dit jaar verkiezingen gehouden worden. Egypte wordt momenteel geregeerd door een militaire raad.

Zahi Hawass werd door collega-egyptologen en archeologen vaak ‘de onvermijdelijke’ genoemd. Dit onder meer vanwege de starre manier waarop hij zich met archeologisch onderzoek in Egypte bemoeide.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: