Week van de koloniale geschiedenis

Egyptische minister Zahi Hawass ontslagen

Zahi Hawass – Foto: Photo: VOA News
De Egyptische minister van Oudheden, Zahi Hawass, is zondag ontslagen. De minister heeft zijn ontslag inmiddels bevestigd tegenover een Amerikaanse krant.

Zahi Hawass keerde in maart terug als minister van Oudheden. Kort daarvoor had hij naar aanleiding van de Egyptische opstand zijn functie als minister neergelegd. Eerder was hij al lange tijd directeur van de Egyptische oudheidkundige dienst. Binnen de prodemocratische beweging in Egypte was er protest tegen de terugkeer van Hawass als minister.- advertentie -

Veel Egyptenaren waren van mening dat hij te nauw verbonden was met het regime van Mubarak, de voormalige president van Egypte, om nog langer minister te zijn.

De laatste weken wordt er weer veel gedemonstreerd op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad. Veel Egyptenaren vinden dat de omwenteling te traag gaat. Het is de bedoeling dat er later dit jaar verkiezingen gehouden worden. Egypte wordt momenteel geregeerd door een militaire raad.

Zahi Hawass werd door collega-egyptologen en archeologen vaak ‘de onvermijdelijke’ genoemd. Dit onder meer vanwege de starre manier waarop hij zich met archeologisch onderzoek in Egypte bemoeide.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: