De Arabische Liga – Een korte geschiedenis

De Arabische Liga (جامعة الدول العربية: gāmi ‘ah al-duwal al-‘arabiyyah), ook wel bekend als Liga van Arabische Staten (LAS), is een pan-Arabische organisatie, waarin momenteel 21 Arabische landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika samenwerken. Deze organisatie zag in 1945 het levenslicht. Wat zijn de doelstellingen van de Arabische Liga?

Faroek I – Koning van Egypte van 1936 tot 1952

Faroek I is een bekende Egyptische koning, die van 1936 tot 1952 regeerde. Na een staatsgreep van de Vrije Officieren – onder wie Gamal Abdel Nasser en Mohammed Naguib – in juli 1952, week Faroek als banneling uit naar Italië.

Gamal Abdel Nasser – Egyptische president

De tweede Egyptische president Gamal Abdel Nasser staat bekend als een van de meest invloedrijke Arabische leiders uit de twintigste eeuw. Hij maakte naam als Egyptisch legerleider, die samen met een groep officieren in juli 1952 een coup pleegde en koning Faroek afzette. In 1954 werd hij eerste minister en

Grafbeeld Nubische koning naar Allard Pierson

In de Oudegyptische geloofsovertuiging konden shabtis op magische wijze het werk van de overledene in het hiernamaals overnemen. De beeldjes werden voorzien van een spreuk uit het Dodenboek die het beeldje opriep in plaats van de overledene de werkzaamheden uit te voeren.

Oudegyptische dierenmummies in CT-scanner

Dertien Oudegyptische dierenmummies uit de collectie van museum Allard Pierson in Amsterdam zijn afgelopen weekend onderzocht met een CT-scanner. Het onderzoek is interessant omdat de mummies nu vanbinnen kunnen worden bekeken zonder ze te beschadigen.

De Leidse Amunpapyrus

In een van de vitrines van de afdeling Egypte van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden ligt de Amunpapyrus, een van de beroemdste teksten uit de oude wereld.

Auguste Mariette (1821-1881) en het Serapeum van Saqqara

De Fransman Auguste Mariette behoort samen met enkele andere tijdsgenoten zoals Jean-François Champollion tot het selecte groepje oriëntalisten en egyptologen die in de negentiende eeuw de wereld verbaasden met hun ophefmakende vondsten die het Oude-Egypte weer tot leven brachten.

Museum vindt hoofd bij granieten torso farao Ramses VI

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft een missend hoofd gevonden dat hoort bij een granieten torso van farao Ramses VI in de museumcollectie. De Egyptologen Lara Weiss (RMO) en Rob Demarée (Universiteit Leiden) kwamen op het spoor van het missende hoofd dankzij een brief die al decennialang niet

De Cultus van de Apisstier

De Apisstier werd reeds sinds de eerste dynastie vereerd in Memphis, de hoofdstad van Neder-Egypte, in het noorden. Van hieruit verspreidde de cultus van Apis zich over de rest van Egypte.

Anwar Sadat (1918-1981) – Egyptische president

Anwar Sadat was na de dood van Gamal Abdel Nasser van 1970 tot 1981 de derde president van Egypte. Tijdens zijn presidentschap verbaasde hij vriend en vijand door met Israël een vredesverdrag af te sluiten.

Dodenboek (Egypte) – Betekenis en korte geschiedenis

Het Dodenboek is een fenomeen dat in de Oudheid in de Egyptische maatschappij een belangrijke rol speelde. Wat was het Dodenboek precies voor document? Wat was de inhoud van dit soort boeken, waarvan er bijna tweehonderd gevonden zijn? En waarvoor werden Dodenboeken gebruikt?

1 2 3 8