Dark
Light

Erwin Kroll 25 jaar weerman

Auteur:
1 minuut leestijd
Erwin Kroll in 1987
Erwin Kroll in 1987 (CC BY-SA 3.0 nl - NOS - Archief Beeld en Geluid, catalogusnummer 87572, fotonummer 39 - wiki)

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat weerman Erwin Kroll voor de eerste keer een weerpraatje hield in het NOS Journaal.

Op 8 april 1986 was hij voor het eerst te zien als weerman in het journaal. De weerman werkte toen al jaren voor de KNMI. Volgens de NOS maakte Kroll als weerman een behoorlijke ontwikkeling door.
Toen hij begon was hij volgens de omroep nog “rustig en correct” en maakte hij vooral kalme armbewegingen. De NOS zag dat al snel veranderen:

“Met het vorderen van de tijd werd hij beweeglijker. Zijn handen gingen zijn verhaal ondersteunen en ze vertelden mee. Hij ontwikkelde zo zijn eigen stijl, die opviel en navolging kreeg.”

Gekscherend wordt Erwin Kroll soms ook wel de ‘weerman met de losse handjes’ genoemd. Dit vanwege de wat wilde armbewegingen die hij tijdens zijn presentaties kan maken. De weerman is verschillende keren uitgeroepen tot de populairste weerman van Nederland.

Eerste weerbericht

In 1951 was er voor het eerst een weerbericht op televisie te zien. Dit weerbericht werd verzorgd door meteoroloog Cor van der Ham (1918-2006) en werd uitgezonden tijdens de tweede experimentele televisie-uitzending op 7 oktober van dat jaar. Het zou toen nog vijf jaar duren voor het journaal begon met uitzenden.

In de jaren vijftig en zestig werden de meeste weerpraatjes verzorgd door KNMI-meteoroloog Joop den Tonkelaar (1926-2001). Volgens het meteorologisch instituut presenteerde hij maar liefst achthonderd weerpraatjes. In 1968 verdwenen de weermannen van het televisiescherm. Het weerbericht werd in de periode hierna gepresenteerd door de nieuwslezers. In 1982 keerde de weerman van het KNMI terug op het scherm.

Boek: De wereld van het weer – Erwin Kroll

Erwin Kroll had in 1986 nog een snor:

https://youtu.be/fPsuk6S3ka4

Typische momenten van Erwin Kroll

Beoordeel dit bericht

Score: van 5 ()

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×