Dark
Light

Ex-dictator ‘Baby Doc’ terug in Haïti

Auteur:
2 minuten leestijd

‘Papa Doc’ en zijn zoon Jean-Claude Duvalier, ca. 1971
De voormalige Haïtiaanse dictator Jean-Claude Duvalier, ook bekend als ‘Baby Doc’, is zondag onverwachts teruggekeerd in Haïti. Duvalier woonde de afgelopen vijfentwintig jaar als balling in Frankrijk.

Jean-Claude Duvalier werd in 1951 in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince geboren. Dit als zoon van dictator François Duvalier en diens vrouw Simone Duvalier. Zijn vader, ook wel ‘Papa Doc’ genoemd, kwam in 1957 in Haïti aan de macht en vestigde een schrikbewind. In 1964 riep hij zichzelf uit tot president-voor-het-leven. Gewelddadige optredens van zijn politietroepen,‘Baby Doc’ Duvalier Back in Haiti After Exile:

de zogenaamde Tontons-Macoutes, kostten tienduizenden inwoners van Haïti in het leven. ‘Papa Doc’ gaf zijn bewind een religieuze dimensie door gebruik te maken van voodoo-praktijken. De dictator kleedde zich zo nu en dan bijvoorbeeld geheel in het zwart om zijn onderdanen het idee te geven dat hij de personificatie van de god van de dood was en hen hiermee angst in te boezemen.

De dictator overleed in 1971. Enkele maanden hiervoor had hij zijn twintigjarige zoon Jean-Claude Duvalier, alias ‘Baby Doc’, tot zijn opvolger benoemd. ‘Baby Doc’ zette het schrikbewind van zijn vader voort. Onder meer na druk van de regering van de Amerikaanse president Jimmy Carter voerde hij wel enkele liberaliseringen door en liet hij een aantal politieke gevangen vrij. Deze zogenaamde ‘Haïtiaanse lente’ duurde echter maar kort en de relatie met de Verenigde Staten verslechterde doordat de regering-Carter de schending van mensenrechten in Haïti aan de kaak bleef stellen. Begin 1986 ontvluchtte ‘Baby Doc’ het land. In de periode hiervoor waren er in verschillende steden in Haïti massale rellen uitgebroken.

Jean-Claude Duvalier week uit naar Frankrijk maar keerde afgelopen zondag dus onverwachts terug in Haïti. Bij zijn aankomst werd hij verwelkomd door een klein aantal aanhangers. De ex-dictator is momenteel 59 jaar oud. Waarom hij is teruggekeerd naar Haïti, waar hij wordt beschuldigd van grootschalige corruptie, is nog niet helemaal duidelijk.

Haïti werd begin 2010 getroffen door een zware aardbeving

De ambtstermijn van de huidige president van het land, René Preval, loopt over drie weken af. Haïti heeft momenteel te kampen met een politieke crisis en een cholera-epidemie. Ruim een jaar geleden werd het straatarme land getroffen door een zware aardbeving. Honderdduizenden mensen kwamen hierbij om het leven.

Mensenrechternorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch hebben Haïti opgeroepen oud-dictator Jean-Claude Duvalier onmiddellijk te gaan vervolgen. De organisaties zijn van mening dat Duvalier bestraft moet worden voor de martelingen en moordpartijen die gedurende zijn bewind onder de bevolking van Haïti werden aangericht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×