Dark
Light

Eye vindt onbekende opnames Herman Brood uit Cha-cha

Auteur:
1 minuut leestijd
Nina Hagen en Herman Brood, 1979
Nina Hagen en Herman Brood, 1979 (Foto: EYE)

Het Eye Filmmuseum in Amsterdam heeft nooit-vertoonde opnamen van Herman Brood-songs en beelden van de chaotische draaidagen van de film Cha-cha gevonden in de eigen collectie. De beelden zullen over enige tijd te zien zijn in een documentaire van Stefano Bertacchini, getiteld Knockin’ on Herman’s Door.

Cha Cha (DVD)
Cha Cha (DVD)
In 2015 ontving het museum Filmmuseum het archief van regisseur Herbert Curiël (1927): verhuisdozen vol papieren, documenten en knipsels. Een verrassende vondst was het film- en geluidsmateriaal van zijn film Cha-cha (1979), met Herman Brood en punkzangeres Nina Hagen in de hoofdrollen.

Stefano Bertacchini, cameraman en werkzaam bij de afdeling Filmcollectie van het Amsterdamse museum, heeft dit materiaal geordend tijdens een inventarisatie naar de Nederlandse speelfilm. Het bleek voor een groot deel te bestaan uit niet-gebruikte takes, rushes en geluidsopnamen. Het materiaal biedt volgens het museum een mooi overzicht van de chaotische draaidagen en bevat nooit-vertoonde opnamen van enkele Broodsongs die de definitieve eindversie van de film niet hebben gehaald, plus opnamen van bands als White Honey en de Streetbeats (met Jan Rot).

Bertacchini en producent Pieter van Huystee werken op dit moment aan de documentaire Knockin’ on Herman’s Door, gebaseerd op deze niet-gebruikte takes en rushes over de muziekscene van eind jaren 70, begin jaren 80. De docu is naar verwachting in de loop van 2021 klaar en wordt dan samen met de nieuwe restauratie van Cha-cha uitgebracht. In 2021 is het twintig jaar geleden dat Herman Brood overleed.

Ook interessant: Het einde van de Rock & Roll Junky
…of: ‘Foute’ vader Herman Brood was in werkelijkheid verzetsman
DVD: Cha Cha (Herman Brood en Nina Hagen)

Trailer van de film Cha-cha:

×