Dark
Light

Geld voor documentaire over mergelgroeven van Riemst

Auteur:
1 minuut leestijd
Zicht op de mergelgroeve van Kanne bij Riemst
Zicht op de mergelgroeve van Kanne bij Riemst (CC0 - Romaine - wiki)

De Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld voor de realisatie van een documentaire over de geschiedenis van de mergelgroeven van Riemst. De gemeente bezit veel historische mergelgroeven, die het resultaat zijn van eeuwenlange mergelwinning.

Voor de inwoners van Riemst was mergel lange tijd een belangrijk exportproduct dat in steden als Maastricht onder meer gebruikt werd om kerken en kathedralen mee te bouwen. De mergelgroeven in de gemeente zijn een tastbare getuige van dit verleden. Ook in de gemeente zelf werden met behulp van mergel veel hoeven en woningen gebouwd. Minister Diependaele over de documentaire:

“De mergelgroeven in Riemst hebben een rijk verleden waarvan vele sporen nog bewaard zijn. De documentaire maakt deel uit van een campagne om de Riemstenaars en alle Vlamingen te informeren over de geschiedenis, de waarden en de problematiek van de mergelgroeven. Niemand kan dit verhaal beter tot leven brengen dan de mensen die zelf nog in de mergelgroeven gewerkt hebben.”

Wanneer de documentaire gereed zal zijn is nog niet bekend.

×