Week van de koloniale geschiedenis

Gerestaureerde film brengt vooroorlogs Rotterdam tot leven

Still uit ‘De stad die nooit rust’
Tijdens het filmfestival is in de Rotterdamse Schouwburg een bijzondere gerestaureerde film te zien. De film brengt delen van het inmiddels verdwenen Rotterdam tot leven.

De film uit 1928, getiteld De stad die nooit rust, werd gemaakt door Andor van Barsy. Deze cameraman woonde en werkte tussen 1926 en 1948 in Rotterdam. Hij maakte naam met documentaires. De stad die nooit rust is één van die documentaires. Die film geeft een nauwkeurig beeld van het Rotterdam van voor de Tweede Wereldoorlog. Barsy filmde onder meer de verschillende havens,- advertentie -

Still uit ‘De stad die nooit rust’

maar ook de historische binnenstad van Rotterdan met grachten, pakhuizen, bedrijvigheid op de verschillende kaden en levendige winkelstraten.

De oorspronkelijke versie van de film is verloren gegaan. Alleen ingekorte versies en restanten bleven bewaard. Eerdere pogingen om de film te restaureren mislukten. Onlangs werd, op initiatief van het Gemeentearchief Rotterdam, een nieuwe poging gewaagd. Het EYE Film Instituut slaagde er nu wel in de film vrijwel volledig te restaureren. De soundtrack onder de gerestaureerde versie van de De stad die nooit rust is van Charly van Rest.

Cameraman Andor van Barsy was in zijn tijd erg bekend. Zijn documentaires zoals De stad die nooit rust en Hoogstraat (1929) werden goed gewaardeerd en internationaal werd hij bekend met zijn camerawerk voor de speelfilm Dood water (1934). Op het filmfestival van Venetië werd hij hiervoor onderscheiden met de prijs voor beste cinematografie. Desondanks raakte hij enigszins in vergetelheid. Hierin kwam in 2003 verandering toen het Filmmuseum een klein retrospectief aan het werk van Von Barsy werd gewijd.


Zijn gerestaureerde film gaat op 3 februari om 20:00 uur in première in de Rotterdamse Schouwburg.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: