Dark
Light

Gezicht Alkmaarse vrouw uit 1573 gereconstrueerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Reconstructie van de Alkmaarse vrouw (Erik Smits - Noord Holland)
Reconstructie van de Alkmaarse vrouw (Erik Smits - Noord Holland)

In 2010 werd in Alkmaar het skelet van een vrouw gevonden die sneuvelde tijdens het beleg van de stad in 1573. Het gezicht van deze vrouw is onlangs gereconstrueerd. Sinds dit weekend is deze reconstructie te bewonderen in Stedelijk Museum Alkmaar.

Graf waarin de vrouw lag - Hollandia Archeologie
Graf waarin de vrouw lag – Hollandia Archeologie
Tijdens opgravingen werden vier jaar geleden in totaal 189 individuele begravingen gevonden en er werden twee massagraven uit 1573 ontdekt. In de graven werden 29 skeletten aangetroffen. Eén daarvan bleek een vrouw te zijn. Op basis van de schedel maakte Maja d’Hollosy een reconstructie. Zij maakte eerder ook al een reconstructie van het gezicht van Cees de Steentijdman.

Met behulp van fysische antropologie is vastgesteld dat de Alkmaarse vrouw tussen de 26 en 35 jaar oud was. Ze was ongeveer 1.68 lang en gewend aan zwaar werk. De fysieke kenmerken van de vrouw, de plek en de wijze waarop zij begraven is doen vermoeden dat deze vrouw gestorven is tijdens de gevechten met de Spanjaarden. Waarschijnlijk niet als soldaat, maar wel onmisbaar in de strijd. Vrouwen hielpen tijdens het beleg bij de organisatie, het sjouwen en het verzorgen van de vele gewonden.

Reconstructie van de Alkmaarse vrouw (Erik Smits - Noord Holland)
Reconstructie van de Alkmaarse vrouw (Erik Smits – Noord Holland)
De gezichtsreconstructie is vrijdag onthuld door gedeputeerde Elvira Sweet:

“Het verhaal van de Alkmaarse vrouw is een verhaal van moed, kracht en volharding. Alkmaar heeft naast de polsstokbriefjes een nieuw symbool voor het Beleg van Alkmaar in 1573 gekregen. De provincie gebruikt de wetenschappelijke reconstructies om in Huis van Hilde het verhaal te vertellen over verschillende perioden uit de Noord-Hollandse geschiedenis. Archeologie is niet iets om in dozen te laten zitten maar bedoeld om inzicht te geven in onze eigen geschiedenis.”

Tot en met zondag 20 juli is de Alkmaarse vrouw te zien in het Stedelijk Museum in Alkmaar. In 2015 krijgt de vrouw een plekje in het Huis van Hilde in Castricum.

×