Stedelijk Museum Alkmaar staat binnenkort met een tentoonstelling stil bij het werk van vijf kunstbroeders. De neven en achterneven Cornelis, Jan Adam, Fredrik Marinus, Hendrik Dirk en Jan Theodoor Kruseman.
De erven Van Foreest die landgoed Nijenburg bewoonden, noemden het meubel het ‘Luthers kastje’ vanwege de ongewone afbeeldingen aan de binnenkant: een kerkinterieur en portretten van bekende hervormers.
In 2010 werd in Alkmaar het skelet van een vrouw gevonden die sneuvelde tijdens het beleg van de stad in 1573. Het gezicht van deze vrouw is onlangs gereconstrueerd. Sinds dit weekend is deze reconstructie te bewonderen in Stedelijk Museum Alkmaar.
Onder de titel ‘Van Oostsanen – de eerste Hollandse meester’ hebben het Amsterdam Museum en Stedelijk Museum Alkmaar een grote overzichtstentoonstelling rondom de zestiende-eeuwse kunstenaar Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca. 1475-1533) opgezet. De tentoonstelling, die op drie locaties in Alkmaar en Amsterdam te zien is, wordt zaterdag geopend.
‘De eerste Hollandse meester’ Het Amsterdam Museum en Stedelijk Museum Alkmaar organiseren een grote overzichtstentoonstelling rondom de zestiende-eeuwse kunstenaar Jacob Cornelisz van Oostsanen (1470-1533). De musea hebben dat dinsdag bekendgemaakt.
Stedelijk Museum Alkmaar heeft een bijzonder werk van de Alkmaarse meester Cornelis Buys II (ca. 1500-1545) verworven. Het gaat om het schilderij Jacob trekt bij Laban weg. Het museum kon het monumentale werk aankopen dankzij een anonieme donateur. Het gaat om de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum.
Stedelijk Museum Alkmaar werd in 2013 gemoderniseerd en kwam met twee nieuwe vaste opstellingen: ‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’ en ‘De Gouden Eeuw van Alkmaar’. Op Historiek plaatste het museum gedurende de verbouwing enkele berichten over objecten uit de eigen collectie. Tekst Leon Geutjes.