De Jodenkoeken zijn niet weg te denken uit de supermarkt. Tussen de speculaasjes, bokkenpoten en mergpijpjes liggen meestal ook wel enkele bussen Jodenkoeken. Waar komen die koeken vandaan? En wat hebben ze met Joden te maken?
Tijdens opgravingen in Alkmaar hebben archeologen resten van een nog intacte middeleeuwse brug gevonden. De ontdekking is gedaan aan de Munnikenweg in de Oudorperpolder. Deze brug bevond zich op steenworp afstand van het verdwenen kasteel de Middelburg.
Negen gemeenten in Noord-Holland laten onderzoek doen naar de inbeslagname van Joods vastgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Kort voor het begin van de Tweede Wereldoorlog redde Truus Wijsmuller-Meijer het leven van tienduizend Joodse kinderen door hen vanuit nazi-Duitsland op boten naar het vrije Groot-Brittannië te zetten.
In 1538-1543 maakte Maarten van Heemskerck (1498-1574), één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens kunstwerk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentius-altaarstuk. Dit is het grootste beschilderde altaarstuk ooit in de Nederlanden gemaakt.
De stad Alkmaar sloeg in het najaar van 1573 succesvol een aanval van de Spanjaarden af.
De ring die deze zomer in een beerput werd gevonden, is hoogstwaarschijnlijk de trouwring van de beroemde schrijfster Maria Tesselschade Roemers Visscher.
Het sieraad, dat gevonden is in een beerput, was mogelijk van de beroemde schrijfster Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649).
In 1905 verbleef Pablo Picasso enkele weken in Noord-Holland. Komende zomer laat Stedelijk Museum Alkmaar voor het eerst al zijn Hollandse werk zien.
Het pronkkabinet is afkomstig van Nijenburg, een achttiende-eeuwse buitenplaats tussen Alkmaar en Heiloo. Het uitgebreid gedecoreerde kastje heeft tien lades die verscholen gaan achter een deurtje.
Vanaf 1636 produceerde de werkplaats van Van der Heck volgens een vast format een groot aantal gezichten op de ruïnes van de abdij en het kasteel van Egmond en op het dorp Egmond aan Zee.
Volgens de overlevering zat Picasso op de stoel toen hij in 1905 in Schoorldam verbleef en regelmatig in een café zat te tekenen.
Stedelijk Museum Alkmaar staat binnenkort met een tentoonstelling stil bij het werk van vijf kunstbroeders. De neven en achterneven Cornelis, Jan Adam, Fredrik Marinus, Hendrik Dirk en Jan Theodoor Kruseman.
Het gaat mogelijk om het kleinste schilderij dat Jan Steen ooit maakte.
De erven Van Foreest die landgoed Nijenburg bewoonden, noemden het meubel het ‘Luthers kastje’ vanwege de ongewone afbeeldingen aan de binnenkant: een kerkinterieur en portretten van bekende hervormers.
De Geestmolen dateert uit 1565 en bemaalde vroeger de 170 hectare grote Geestmolenpolder. In de jaren zestig verrees rondom de molen de nieuwbouwwijk De Hoef.
Het geschonken kunstkabinet met uitbundige bloemmotieven is gemaakt uit ebbenhout, ingelegd met diverse (fruit)houtsoorten, tin en messing.
Later deze maand opent in het Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling met werk van tijdschriftfotograaf Theo van Houts, ook wel ‘Mister Panorama’ genoemd.
Wie is ze, waarom heeft ze een militair uniform aan en waar staat ze? Op een aantal vragen die de foto oproept heeft het Regionaal Archief Alkmaar een antwoord. De foto is bijvoorbeeld omstreeks 1916 genomen door fotograaf A.J. Bonda uit Bergen (NH) in de achtertuin van zijn Eerste Bergensche Boekhandel.
In 2010 werd in Alkmaar het skelet van een vrouw gevonden die sneuvelde tijdens het beleg van de stad in 1573. Het gezicht van deze vrouw is onlangs gereconstrueerd. Sinds dit weekend is deze reconstructie te bewonderen in Stedelijk Museum Alkmaar.
Stedelijk Museum Alkmaar heeft een bijzonder werk van de Alkmaarse meester Cornelis Buys II (ca. 1500-1545) verworven. Het gaat om het schilderij Jacob trekt bij Laban weg. Het museum kon het monumentale werk aankopen dankzij een anonieme donateur. Het gaat om de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum.