Jodenkoeken – Waar komen die vandaan?

De Jodenkoeken zijn niet weg te denken uit de supermarkt. Tussen de speculaasjes, bokkenpoten en mergpijpjes liggen meestal ook wel enkele bussen Jodenkoeken. Waar komen die koeken vandaan? En wat hebben ze met Joden te maken?

Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck

In 1538-1543 maakte Maarten van Heemskerck (1498-1574), één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens kunstwerk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentius-altaarstuk. Dit is het grootste beschilderde altaarstuk ooit in de Nederlanden gemaakt.

Een 17e-eeuws pronkkabinetje

Het pronkkabinet is afkomstig van Nijenburg, een achttiende-eeuwse buitenplaats tussen Alkmaar en Heiloo. Het uitgebreid gedecoreerde kastje heeft tien lades die verscholen gaan achter een deurtje.

Kruseman – Kunstbroeders uit de Romantiek

Stedelijk Museum Alkmaar staat binnenkort met een tentoonstelling stil bij het werk van vijf kunstbroeders. De neven en achterneven Cornelis, Jan Adam, Fredrik Marinus, Hendrik Dirk en Jan Theodoor Kruseman.

Een vrouw in uniform

Wie is ze, waarom heeft ze een militair uniform aan en waar staat ze? Op een aantal vragen die de foto oproept heeft het Regionaal Archief Alkmaar een antwoord. De foto is bijvoorbeeld omstreeks 1916 genomen door fotograaf A.J. Bonda uit Bergen (NH) in de achtertuin van zijn Eerste Bergensche

Gezicht Alkmaarse vrouw uit 1573 gereconstrueerd

In 2010 werd in Alkmaar het skelet van een vrouw gevonden die sneuvelde tijdens het beleg van de stad in 1573. Het gezicht van deze vrouw is onlangs gereconstrueerd. Sinds dit weekend is deze reconstructie te bewonderen in Stedelijk Museum Alkmaar.

Stedelijk Museum Alkmaar doet grootste aankoop ooit

Stedelijk Museum Alkmaar heeft een bijzonder werk van de Alkmaarse meester Cornelis Buys II (ca. 1500-1545) verworven. Het gaat om het schilderij Jacob trekt bij Laban weg. Het museum kon het monumentale werk aankopen dankzij een anonieme donateur. Het gaat om de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum.

De Gouden Eeuw van Alkmaar (#7)

Stedelijk Museum Alkmaar werkt aan de toekomst. De eerste fase van de modernisering is klaar: een modern entreegebied met museumwinkel en cultuurcafé en twee fonkelnieuwe vaste opstellingen Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573 en De Gouden Eeuw van Alkmaar. De komende twee jaar worden ook de overige museumzalen vernieuwd.