Gezicht prehistorisch jongetje onthuld

De provincie Noord-Holland heeft maandag een gezichtsreconstructie onthuld van een ongeveer negenjarige jongen die 200 jaar voor Christus in de buurt van Uitgeest leefde. Zijn skelet werd daar in de jaren tachtig gevonden.


Het jongetje krijgt een plek in het onlangs geopende archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum. Daar zijn meer reconstructies van oude bewoners van de provincie te vinden, waaronder van Cees de Steentijdman en een Alkmaarse vrouw.

De reconstructies, ook die van het jongetje, zijn gemaakt door archeologe Maja d’Hollosy. Er zijn in het centrum in totaal veertien mensfiguren te bewonderen.

Van het jongetje zijn twee re­con­struc­ties ge­maakt. Een heeft kle­ding aan uit de late IJ­zer­tijd en de an­der ei­gen­tijd­se kle­ding. Het jongetje heeft ook een naam gekregen: Aak. Schrijver Hans Kuyper schreef een boek over hem: ‘De vloek van het zwarte water’.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: