Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Gezicht prehistorisch jongetje onthuld

1 minuut leestijd
Het prehistorische jongetje Aak (Provincie Noord-Holland)
Het prehistorische jongetje Aak (Provincie Noord-Holland)

De provincie Noord-Holland heeft maandag een gezichtsreconstructie onthuld van een ongeveer negenjarige jongen die 200 jaar voor Christus in de buurt van Uitgeest leefde. Zijn skelet werd daar in de jaren tachtig gevonden.

Het jongetje krijgt een plek in het onlangs geopende archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum. Daar zijn meer reconstructies van oude bewoners van de provincie te vinden, waaronder van Cees de Steentijdman en een Alkmaarse vrouw.

De reconstructies, ook die van het jongetje, zijn gemaakt door archeologe Maja d’Hollosy. Er zijn in het centrum in totaal veertien mensfiguren te bewonderen.

Van het jongetje zijn twee re­con­struc­ties ge­maakt. Een heeft kle­ding aan uit de late IJ­zer­tijd en de an­der ei­gen­tijd­se kle­ding. Het jongetje heeft ook een naam gekregen: Aak. Schrijver Hans Kuyper schreef een boek over hem: ‘De vloek van het zwarte water’.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie