Dark
Light

Goed in de slappe was zitten – Betekenis en herkomst

1 minuut leestijd
Bij een wasserette zit men altijd 'goed in de slappe was'
Bij een wasserette zit men altijd 'goed in de slappe was' (CC0 - Pixabay - RyanMcGuire)

De betekenis van het gezegde ‘goed in de slappe was zitten’ is bij de meeste mensen wel bekend. Maar waar komt deze uitdrukking precies vandaan?

Betekenis van goed in de slappe was zitten

Mensen die goed in de slappe was zitten hebben in financieel opzicht niks te klagen. Ze hebben voldoende geld en hoeven zich geen zorgen te maken over het betalen van hun rekeningen. Ze zijn in de ogen van armen, met andere woorden, stinkend rijk.

Over de herkomst van het spreekwoord goed in de slappe was zitten

De meeste taalkundigen vermoeden dat het spreekwoord goed in de slappe was zitten, afkomstig is uit de militaire wereld. In dienst poetsen soldaten hun leren schoenen, riemen en tassen namelijk geregeld met ‘slappe was’, met ‘slappe’ in de betekenis van ‘niet-taaie’ was. Wie over voldoende middelen beschikte en zijn leren soldatenkleding goed kon verzorgen en geregeld op kon poetsen, zat klaarblijkelijk goed in de slappe was.

Volgens Taalbank.nl kan aan deze uitleg echter getwijfeld worden. Er is namelijk geen sterk causaal verband in het spreekwoord tussen geldmiddelen en slappe was. Of het moet zijn dat ‘was’ vroeger relatief duur was… Taalbank stelt als alternatieve verklaring daarom een verband voor met de oudere uitdrukking ‘iets in de slappe was zetten’. Dit zou, net als ‘goed in de slappe was zitten’, ook kunnen verwijzen naar een sociaal gebruik van vroeger. Namelijk dat welgestelde heren uit de aristocratie hun snor in de zwarte was zetten. In figuurlijke zin zou ‘in de slappe was zetten’ dan kunnen duiden op rijk zijn en dus voldoende financiële middelen hebben.

Bronnen

Internet
-https://www.taalbank.nl/2016/12/14/wat-zat-goed-in-de-slappe-was/
-https://www.ensie.nl/betekenis/goed-in-zijn-slappe-was-zitten
-https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/was1
-https://www.encyclo.nl/begrip/goed_in_zijn_slappe_was_zitten

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×