Clara Schumann (1819-1896) – Duitse pianiste en componiste

Google staat donderdag met een speciaal logo stil bij de 193e geboortedag van de Duitse pianiste en componiste Clara Schumann (1819-1896).

Doodle voor Clara Schumann
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 193e geboortedag van Clara Schumann is het traditionele logo donderdag vervangen door een afbeelding van Clara Schumann met enkele kinderen bij een piano. De Duitse componeerde onder meer verschillende quatre-mains (vierhandige) pianostukken voor kinderen.

Clara Schumann werd op 13 september 1819 geboren in Leipzig en trouwde in 1840 met de componist Robert Schumann, die piano studeerde bij haar vader, de bekende pedagoog Friedrich Wieck. Zelf speelde Clara Schumann ook al vanaf jonge leeftijd piano. Al op haar negende trad ze op en sinds 1832 maakte ze concertreizen met haar vader. Uiteindelijk zou Clara Schumann de grootste pianiste van haar tijd worden.

Clara Schumann als pianolerares

Het had overigens heel wat voeten in de aarde voor het huwelijk tussen Clara en Robert werd voltrokken. Clara’s vader zag niets in het huwelijk en verbood het Robert Schumann langere tijd om zijn dochter te ontmoeten. Uiteindelijk moest er via een rechtbank toestemming voor het huwelijk worden gevraagd.

- advertentie -

Clara Schumann maakte onder meer naam met composities van Beethoven en later werd ze bekend met interpretaties van de composities van haar echtgenoot. Ze speelde ook veel werken van de Johannes Brahms, een componist waar het echtpaar Schumann een bevriend was.

In 1878 werd Clara Schumann de eerste pianolerares aan het conservatorium in Frankfurt. Ze bleef hier tot 1892 les geven.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: