De Gorgonen, drie monsterlijke vrouwen

Medusa, Stheno en Euryale

Medusa, Stheno en Euryale, drie dochters van de zeegod Phorcys en het zeemonster Ceto. Deze zijn op hun beurt weer kinderen van Pontus en Gaea.

Image
Medusa, een van de Gorgonen – Caravaggio, 1595-1596
De Gorgonen zijn monsterlijke vrouwen met vleugels van goud en grote ijzingwekkende slagtanden. Hun hoofden zijn bedekt met schubben en levende, giftige slangen. Iedereen die de Gorgonen in de ogen kijkt versteent ter plekke. Van de drie zusters is Medusa de enige sterfelijke Gorgo. Ze wordt vermoord door de held Perseus, zoon van Zeus en Danaë. Op zijn hoede voor de blik van de Gorgonen bekijkt Perseus in de weerspiegeling van zijn schild welk monster Medusa is en hakt haar hoofd af.

Uit het bloed dat uit het lichaam spuit ontstaat het gevleugelde paard Pegasus. Hij stopt het hoofd van Medusa, dat nog steeds in staat is mensen te verstenen, in zijn tas en slaat op de vlucht. Uiteindelijk schenkt Perseus het hoofd aan Athene die het plaatst op haar kuras of haar aegis.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: