/

De Gorgonen, drie monsterlijke vrouwen

Medusa, Stheno en Euryale
Schijf-fibula met gorgonenhoofd - cc
Schijf-fibula met gorgonenhoofd - cc

Medusa, Stheno en Euryale, drie dochters van de zeegod Phorcys en het zeemonster Ceto. Deze zijn op hun beurt weer kinderen van Pontus en Gaea.

Image
Medusa, een van de Gorgonen – Caravaggio, 1595-1596
De Gorgonen zijn monsterlijke vrouwen met vleugels van goud en grote ijzingwekkende slagtanden. Hun hoofden zijn bedekt met schubben en levende, giftige slangen. Iedereen die de Gorgonen in de ogen kijkt versteent ter plekke. Van de drie zusters is Medusa de enige sterfelijke Gorgo. Ze wordt vermoord door de held Perseus, zoon van Zeus en Danaë. Op zijn hoede voor de blik van de Gorgonen bekijkt Perseus in de weerspiegeling van zijn schild welk monster Medusa is en hakt haar hoofd af.

Uit het bloed dat uit het lichaam spuit ontstaat het gevleugelde paard Pegasus. Hij stopt het hoofd van Medusa, dat nog steeds in staat is mensen te verstenen, in zijn tas en slaat op de vlucht. Uiteindelijk schenkt Perseus het hoofd aan Athene die het plaatst op haar kuras of haar aegis.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: