Dark
Light

Medusa, monster uit de Griekse mythologie

Auteur:
2 minuten leestijd
Medusa volgens Caravaggio. 1592-1600. Uffizi, Florence.
Medusa volgens Caravaggio. 1592-1600. Uffizi, Florence.

Het monster Medusa is de bekendste van de drie Gorgonen, de monsterlijke dochters van de zeegod Phorcys en het zeemonster Ceto. Ze is vooral bekend dankzij de mythe van de held Perseus.

Afbeelding van Medusa in een vloermozaïek  (cc - wiki - Ad Meskens)
Afbeelding van Medusa in een vloermozaïek (cc – wiki – Ad Meskens)
Medusa had een weelderige haardos, bestaande uit kronkelende slangen. Ze was bijzonder mooi, maar dat bracht haar vooral problemen. Toen ze op een dag aan de godin Athena smeekte om haar sombere en donkere woonomgeving te mogen verruilen voor een zonniger omgeving, weigerde Athena uit eigenbelang. De godin vreesde dat mensen de mooie Medusa in plaats van haar gingen vereren.

Volgens een andere lezing kwam Medusa in conflict met Athena omdat ze de tempel van de godin onteerd had door er de liefde te bedrijven met de zeegod Poseidon. Als straf zou Athena het kapsel van Medusa hierna hebben veranderd in slangen. Daarnaast zorgde Athena ervoor dat alle mensen die het monster voortaan aankeken onmiddellijk veranderden in steen.

Medusa en Perseus

Hoewel het dus levensgevaarlijk was om in de nabijheid van Medusa te verkeren, slaagde de held Perseus erin de Gorgon te doden. Perseus, door Zeus verwekt bij de sterfelijke Danaë, had van koning Polydectes opdracht gekregen het hoofd van een Gorgon mee te nemen. Met de hulp van Athena en Hermes wist Perseus de moeilijke taak te vervullen. Zij gaven hem een sikkel, een tas en een helm mee die onzichtbaar maakte. Daarnaast ontving hij gevleugelde sandalen waarmee hij kon vliegen.

Perseus met het hoofd van Medusa, bronzen beeld door Benvenuto Cellini (1545–1554) in de Loggia dei Lanzi te Florence. (cc - Jastrow - wiki)
Perseus met het hoofd van Medusa, bronzen beeld door Benvenuto Cellini (1545–1554) in de Loggia dei Lanzi te Florence. (cc – Jastrow – wiki)
Omdat Perseus bij zijn aanval Medusa niet in het gezicht kon kijken, gebruikte hij haar weerspiegeling in zijn schild. Na zijn daad te hebben voltooid, bewaarde Perseus het monsterlijke hoofd in de zak die hij meegekregen had. Op de rug van het gevleugelde paard Pegasus – dat volgens sommige verhalen geboren werd uit het bloed dat na de onthoofding uit de nek van Medusa spoot – vloog hij vervolgens huiswaarts. Onderweg zag Perseus bij de kust van Ethiopië de vastgebonden prinses Andromeda. De held werd op slag verliefd op deze prinses die was geofferd om de gekrenkte Poseidon tevreden te stellen. Toen een zeemonster Andromeda wilde verslinden, pakte Perseus daarom snel het hoofd van Medusa en versteende zo het monster.

Na zijn terugkeer aan het hof versteende Perseus tot slot ook koning Polydectes, die gehoopt had dat Perseus nooit levend van de Gorgonen zou terugkeren. Perseus schonk Medusa’s hoofd hierna aan Athena, die het op haar wapenschild plaatste, als waarschuwing voor al haar vijanden.

Boek: Mythos, de Griekse mythen herverteld

Gevecht met Medusa in de speelfilm ‘Clash Of The Titans’:

Bronnen

-Mythologie – Scott Littleton, 2003 – p.147, 177
-Encyclopedie van de wereldmythologie – Arthur Cotterell, 1999 – p 65
-Griekse mythologie encyclopedie – Guus Houtzager (R&B, 2005)

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×