Stone of Scone – De Schotse ‘Steen van het Lot’

//
2 minuten leestijd
Replica van de Stone of Scone in Scone (CC BY-SA 4.0 - PaulT - wiki)
Replica van de Stone of Scone in Scone (CC BY-SA 4.0 - PaulT - wiki)

De Stone of Scone, ook wel Stone of Destiny genoemd, is ongetwijfeld de belangrijkste steen uit de geschiedenis van Schotland. Op deze steen werden van de negende tot en met de dertiende eeuw de Schotse koningen gekroond. Tegenwoordig bevindt de steen zich in Edinburgh Castle, waar ook de kroonjuwelen van Schotland worden bewaard.

Replica van de Stone of Scone
Replica van de Stone of Scone
Volgens een Keltische legende gebruikte de Bijbelse aartsvader Jacob de steen als kussen toen hij op de vlucht was voor zijn broer Esau. Terwijl hij op de steen sliep droomde Jacob dat hij een ladder tot in de hemel zag waarop engelen afdaalden en opstegen. Dit werd bekend als de Jakobsladder.

De mythische steen zou vervolgens vanuit het Heilige Land via Egypte, Sicilië en Spanje rond 700 voor Christus in Ierland zijn beland. Daar kreeg de steen een plek op de Heuvel van Tara (Tara Hill), waar de oude koningen van Ierland werden gekroond. Hierna zou de steen zijn meegenomen door Kelten die Schotland binnenvielen en veroverden. Rond 840 na Christus kreeg de steen een plek in het dorp Scone, waar de Schotse koningen werden gekroond. De Stone of Scone groeide hierdoor uit tot hét symbool van het Schotse koningschap.

Naar Engeland

Prent uit de negentiende eeuw van de troon van Eduard I met daarin de Stone of Scone. (Publiek Domein - wiki)
Prent uit de negentiende eeuw van de troon van Eduard I met daarin de Stone of Scone. (Publiek Domein – wiki)
De laatste Schotse koning die op de beroemde steen werd gekroond was in 1292 John Balliol. Deze werd gesteund door de Engelse koning Eduard I, maar die liefde bekoelde al snel toen bleek dat Balliol een zelfstandige koers ging varen. Zo weigerde de Schotse koning bijvoorbeeld met de Engelse koning ten strijde te trekken tegen Frankrijk. In plaats daarvan sloot Balliol een pact met Frankrijk en Noorwegen. Eduard I besloot Schotland hierop, met hulp van onder meer Robert Bruce, binnen te vallen. De Schotse koning werd in 1296 bij Dunbar verslagen en opgesloten in de Tower of Londen. De kroningssteen van Scone werd hierna, samen met andere Schotse regalia, overgebracht naar de Westminster Abbey in Londen. Hij kreeg hier een plek in de Coronation Chair (kroningsstoel). De Engelse koning wilde hiermee duidelijk maken dat koningen van Engeland automatisch óók koning van Schotland waren.

Terugkeer

Op kerstochtend 1950 werd de steen uit de Westminster Abbey gestolen door Schotse nationalisten. Vier maanden later werd de steen teruggevonden in Schotland en teruggebracht naar Londen. In 1996 droeg de Britse overheid de Stone of Scone officieel over aan Schotland. Hij wordt tegenwoordig bewaard in Edinburgh Castle. In het plaatsje Scone is een replica van de beroemde steen te bezichtigen.

Kroningsstoel met daarin de Stone of Scone - Foto gemaakt rond 1875 (Publiek Domein - Cornell University Library - wiki)
Kroningsstoel met daarin de Stone of Scone – Foto gemaakt rond 1875 (Publiek Domein – Cornell University Library – wiki)

Ook interessant: William Wallace (ca.1272-1305) – Schotse vrijheidsstrijder
Boek: Scotland: An Autobiography

Bronnen

-https://www.britannica.com/topic/Stone-of-Scone
-https://en.wikipedia.org/wiki/Stone_of_Scone
-Canon van Londen – Roel Tanja

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie