Dark
Light

Ariadne, Theseus en de Minotaurus

Griekse mythologie
Auteur:
2 minuten leestijd
Ariadne, verlaten door Theseus - Angelica Kauffman, 1774
Ariadne, verlaten door Theseus - Angelica Kauffman, 1774

De Kretenzische prinses Ariadne is een bekend figuur uit de Griekse mythologie. Ze is vooral bekend vanwege haar liefdesrelatie met de held Theseus die met haar hulp het monster Minotaurus doodt.

Minotauros
Minotauros (CC BY 2.5 – © Marie-Lan Nguyen – wiki)
Ariadne is de dochter van koning Minos van Kreta en koningin Pasiphaë. Haar vader is machtig. Jaren eerder heeft hij de stad Athene verslagen. Negen jaar lang moeten de Atheners zeven jongemannen en zeven maagden naar Minos brengen. Daar zullen ze vervolgens gevoerd worden aan het monster Minotaurus, een wezen met de kop en staart van een stier en het lichaam van een man, die gevangen gehouden wordt in een groot labyrint.

De inwoners bepalen ieder jaar per lot welke jongemannen en maagden naar Minos moeten om naar het monster gebracht te worden. De Atheense koningszoon Theseus wordt niet gekozen, maar kiest er voor zich vrijwillig bij het gezelschap te voegen. Hij wil niet als voedsel dienen, maar voor eens en voor altijd afrekenen met het monster. Aangekomen op Kreta ontmoet Theseus prinses Ariadne, die op slag verliefd op de Atheense held wordt. Ze schenkt hem een kluwen wol die hij aan de ingang van het labyrint moet vastbinden. Al lopend door de gangen kan hij de wol afbinden zodat hij, mocht hij de Minotaurus inderdaad verslaan, de weg daarna weer terug kan vinden. Daarnaast geeft Ariadne de held een speciaal zwaard mee dat de toverkracht van het monster af kan weren.

Theseus slaagt er hierna in om het monster te verslaan en vindt met behulp van het afgewonden draad de ingang van het labyrint terug. Samen met Ariadne verlaat hij hierna Kreta en om te voorkomen dat koning Minos hen volgt verwoesten ze de schepen van de koning in de haven. Op het eiland Naxus in de Egeïsche Zee laat Theseus zijn geliefde echter achter, nadat de god Dionysus hem in een droom heeft laten weten dat hij Ariadne als vrouw wil.

Ariadne en Dionysus
Ariadne en Dionysus
De god Dionysus (landbouw, vruchtbaarheid, natuur en wijn) verwerkt vervolgens drie kinderen bij Ariadne: Thoas, Oenopion en Staphylus.

Dood

Gedurende haar leven bleef Ariadne trouw aan Dionysus. Er zijn uiteenlopende verhalen over de dood van Ariadne. Volgens een daarvan verhangt ze zich aan een boom. Een ander verhaal zegt dat koning Perseus haar op Argus doodt.

Theseus verslaat de Minotaurus met de hulp van Ariadne

×