Week van de koloniale geschiedenis

Gouden medailles Foekje Dillema gestolen

Foekje dillema – Foto: CC/Max Dohle

Elf gouden medailles van Foekje Dillema (1926-2007) zijn verdwenen. De medailles kwamen drie maanden geleden in bezit van een neef van de atlete. Nu zijn ze echter allemaal weg.

Jarenlang werden de medailles van de Friese hardloopster bewaard door een ver familielid in Zeeland. Drie maanden geleden keerden ze terug in Nederland en kwamen ze in bezit van een neef van de atlete: Foeke.

Foekje Dillema deed zelf ooit afstand van al haar medailles

- advertentie -omdat ze niet meer herinnerd wilde worden aan haar leven als hardloopster. Vanaf eind jaren veertig had ze grote successen geboekt als hardloopster, maar haar carrière werd al snel overschaduwd door discussies over haar vrouwzijn.

Na een seksetest werd Dillema door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) zelfs geschorst. Ze zou geen vrouw zijn. In 2008, een jaar na haar overlijden, werd de atlete uiteindelijk gerehabiliteerd.

Foekjes neef leende de medailles van de hardloopster enige tijd geleden uit aan een oud-vriendin van de atlete. Zij zou ze schoonmaken zodat ze volgende maand tentoongesteld konden worden. Begin deze maand werd er echter ingebroken in de woning van deze vrouw. De dieven namen 17 van de 28 medailles mee. De zilveren lieten ze achter.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: