Dark
Light

Gouden medailles Foekje Dillema gestolen

Auteur:
1 minuut leestijd

Foekje dillema – Foto: CC/Max Dohle

Elf gouden medailles van Foekje Dillema (1926-2007) zijn verdwenen. De medailles kwamen drie maanden geleden in bezit van een neef van de atlete. Nu zijn ze echter allemaal weg.

Jarenlang werden de medailles van de Friese hardloopster bewaard door een ver familielid in Zeeland. Drie maanden geleden keerden ze terug in Nederland en kwamen ze in bezit van een neef van de atlete: Foeke.

Foekje Dillema deed zelf ooit afstand van al haar medaillesomdat ze niet meer herinnerd wilde worden aan haar leven als hardloopster. Vanaf eind jaren veertig had ze grote successen geboekt als hardloopster, maar haar carrière werd al snel overschaduwd door discussies over haar vrouwzijn.

Na een seksetest werd Dillema door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) zelfs geschorst. Ze zou geen vrouw zijn. In 2008, een jaar na haar overlijden, werd de atlete uiteindelijk gerehabiliteerd.

Foekjes neef leende de medailles van de hardloopster enige tijd geleden uit aan een oud-vriendin van de atlete. Zij zou ze schoonmaken zodat ze volgende maand tentoongesteld konden worden. Begin deze maand werd er echter ingebroken in de woning van deze vrouw. De dieven namen 17 van de 28 medailles mee. De zilveren lieten ze achter.

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×