Graafmachines slopen 4000 jaar oude piramide in Peru

El Paraíso – Foto: Cc / Dibojutri

Bij bouwwerkzaamheden is in Peru een piramide van zo’n vierduizend jaar oud gesloopt. Dat melden de Peruaanse autoriteiten.

El Paraíso – Foto: Cc / Dibojutri


De piramide maakte onderdeel uit van de archeologische site El Paraíso iets ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima. Dit complex uit de pre-Inca periode is 64 hectare groot en er zijn sinds de opgravingen in 2012 begonnen twaalf piramides blootgelegd. Deze piramides zouden minimaal vierduizend jaar oud zijn.

Het ministerie van cultuur van Peru heeft inmiddels een klacht ingediend tegen twee bouwbedrijven die verantwoordelijk zouden zijn voor de sloop van een van deze piramides. Deze was zes meter hoog.

- advertentie -

Volgens het ministerie van Cultuur is er schade aangebracht aan de geschiedenis van Peru omdat nu niet meer vastgesteld kan worden hoe de betreffende piramide was gebouwd. Ook blijft nu onduidelijk welke rol de piramide in het dagelijks leven van de toenmalige bewoners van het gebied speelde.

Getuigen meldden dat de twee bouwbedrijven na de sloop van de eerste piramide nog drie piramides wilden slopen. Ze werden toen echter door omstanders gestopt. Momenteel wordt het archeologische complex bewaakt door politieagenten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: