Grafmonument Aletta Jacobs kan hersteld worden

Aletta Jacobs
Het grafmonument van de Nederlandse arts en feministe Aletta Jacobs (1854-1929) zal later dit jaar gerestaureerd worden. Het instituut voor vrouwengeschiedenis, Aletta, heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Het was woensdag precies tweeëntachtig jaar geleden dat Aletta Jacobs overleed. Het grafmonument van de beroemde Nederlandse feministe bevindt zich op Begraafplaats en Crematorium Westerveld in Driehuis, gemeente Velsen.Het instituut voor vrouwengeschiedenis startte dit voorjaar een inzamelingsactie voor de restauratie van het door de kunstenares Gra Rueb ontworpen grafmonument. Het monument is volgens het instituut namelijk hard aan restauratie toe. Onder meer via sociale media slaagde het instituut erin ruim drieduizend euro binnen te halen. Het is de bedoeling dat het monument in de herfst van dit jaar gerestaureerd is.

- advertentie -

Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een hbs bezocht en de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, arts werd en promoveerde. Ongeveer vijfentwintig jaar lang stond ze daarnaast aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: