Graf Alexander de Grote gevonden?

Alexander de Grote (356–323 v.Chr.)
Alexander de Grote (356–323 v.Chr.)
Het Grieks ministerie van Cultuur waarschuwt voor te veel optimisme, maar in de media wordt druk gespeculeerd: in het noorden van Griekenland zou mogelijk het graf van Alexander de Grote zijn gevonden.


Bij een opgraving in de regio Serres werd een oude, kunstmatige heuvel ontdekt die een koninklijke tombe of zelfs het graf van Alexander de Grote zou bevatten. Bij de afgegraven heuvel werd ook een met marmer bedekte muur uit de laat vierde eeuw voor Christus gevonden. De muur is vijfhonderd meter lang en drie meter hoog.

In de Griekse media ging al snel het verhaal dat het graf van Alexander de Grote is gevonden. Archeologe Katerina Peristeri, die de opgraving leidt, noemt die speculaties ‘niet serieus’. En in een persbericht stelt het ministerie van Cultuur dat het te ‘overmoedig’ is om de vondst te koppelen aan Alexander de Grote.

Wetenschappelijke verantwoording

“De site in de buurt van Amphipolis (ongeveer honderd kilometer ten oosten van Thessaloniki) is zeker heel belangrijk. Maar voordat het graf helemaal is blootgelegd, kan er geen enkel verband gelegd worden met historische figuren. Alle wetenschappelijke verantwoording hiervoor ontbreekt”, aldus het ministerie.

- advertentie -

Alexander de Grote stierf in 323 voor Christus op 32-jarige leeftijd in Babylon. Zijn stoffelijke resten zouden in een mausoleum in Egypte bewaard zijn, maar sinds de late oudheid zijn de sporen naar het graf verdwenen.

~ Natascha NeefParakalo

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: