Week van de koloniale geschiedenis

Graf Klokbekercultuur gevonden in Hattem

In het Gelderse stadje Hattem is een graf gevonden uit de zogenaamde Klokbekercultuur (2400-1900 v.Chr.). De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek in de wijk Assenede.

Het graf, dat vermoedelijk ongeveer vierduizend jaar oud is, bestaat uit een kringgreppel met daarin een centraal gelegen kuil. De kuil moet volgens de archeologen gezien worden als hoofdgraf. In de kuil is een complete Veluwse klokbeker opgegraven. Deze klokbeker is in zijn geheel geborgen en zal uitgebreid onderzocht worden. De gemeente Hattem:

“Het is heel goed mogelijk dat in de beker andere bijgiften of crematieresten aanwezig zijn. Als er crematieresten bewaard zijn gebleven, kunnen er mogelijk uitspraken gedaan worden of het hier gaat om de begraving van een man of vrouw.”

Komende week zal ook de kringgreppel onderzocht worden op sporen van een eventuele cirkel van houten palen. Onderzocht wordt nog af het gaat om een vlakgraf of om een grafheuvel.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: