Dark
Light

Graf Klokbekercultuur gevonden in Hattem

Auteur:
1 minuut leestijd
Afbeelding van een willekeurige klokbeker – Foto: CC/Willy Horsch
Afbeelding van een willekeurige klokbeker – Foto: CC/Willy Horsch

In het Gelderse stadje Hattem is een graf gevonden uit de zogenaamde Klokbekercultuur (2400-1900 v.Chr.). De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek in de wijk Assenede.

Het graf, dat vermoedelijk ongeveer vierduizend jaar oud is, bestaat uit een kringgreppel met daarin een centraal gelegen kuil. De kuil moet volgens de archeologen gezien worden als hoofdgraf. In de kuil is een complete Veluwse klokbeker opgegraven. Deze klokbeker is in zijn geheel geborgen en zal uitgebreid onderzocht worden. De gemeente Hattem:

“Het is heel goed mogelijk dat in de beker andere bijgiften of crematieresten aanwezig zijn. Als er crematieresten bewaard zijn gebleven, kunnen er mogelijk uitspraken gedaan worden of het hier gaat om de begraving van een man of vrouw.”

Komende week zal ook de kringgreppel onderzocht worden op sporen van een eventuele cirkel van houten palen. Onderzocht wordt nog af het gaat om een vlakgraf of om een grafheuvel.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×