EreadersEreaders

Gratis af te halen: eeuwenoude Amsterdamse gevelstenen

De gemeente Amsterdam geeft een grote hoeveelheid eeuwenoude gevelstenen weg. De stenen zijn afkomstig van duizenden Amsterdamse panden die in de loop der tijd (deels) zijn afgebroken vanwege stadsvernieuwing. Historische geveltoppen en antieke bouwornamenten werden hierbij zorgvuldig bewaard. Volgens de gemeente verlangen de stenen nu naar “eerherstel en een tweede leven”.

- ad -

De stenen zijn gratis af te halen. Het is echter wel de bedoeling dat ze een nieuwe plek in de openbare ruimte krijgen. De gemeente Amsterdam:

“Op een geheime locatie in onze stad, liggen antieke stukken afkomstig van die (deels) gesloopte historische Amsterdamse panden. Prachtige historische bouwfragmenten met een spannend verleden, en dankzij u met weer een glorieuze toekomst. De sierlijke bouwfragmenten zijn zorgvuldig gedemonteerd en opgeslagen, om ooit hergebruikt te worden. En dat moment is nu gekomen.”

Foto: Gemeente Amsterdam
Foto: Gemeente Amsterdam
De gemeente ziet graag dat de stenen het huidige depot verlaten en een nieuwe plek krijgen in de stad. “De beste bewaarplaats van ooit verdwenen ornamenten is de stad zélf.” De beschikbare stukken verschillen in grootte, in waarde en in de staat waarin ze verkeren. Ze zijn ingedeeld in verschillende categorieën, van A tot en met D, van complete en waardevolle geveltoppen waar veel informatie over is, tot losse brokstukken.

Amsterdam geeft de stenen niet lukraak weg. Bekeken wordt onder meer in welke mate het bouwfragment wordt ‘teruggegeven’ aan de stad en of rekening gehouden wordt met de cultuurhistorische waarde van het betreffende fragmenten.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Amsterdam


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Matchfixing 1956: een voetbaltragedie

  Matchfixing 1956: een voetbaltragedie

  Op 25 mei 1956 besluiten vier Bosschenaren met een flinke slok op af te reizen naar Rotterdam. Zij rijden naar het woonhuis van Holland Sport-doelman Wim Landman. In hun zak hebben ze een onbekend, maar flink geldbedrag om Landman te …Lees bericht »
 • Het perfecte getal 10

  Het perfecte getal 10

  Getallen zijn voor sommige mensen meer dan een deel van het leven, ze zíjn het leven. De oude Griek Pythagoras was zo iemand; zijn visie was dat de hele wereld en alles daarop bestond uit getallen, te beginnen met de …Lees bericht »
 • De verborgen oorlog: kinderen van Duitse militairen

  De verborgen oorlog: kinderen van Duitse militairen

  Naar schatting leven er ongeveer 10.000 half-Duitse kinderen in Nederland. Kinderen die voortkwamen uit de relatie tussen een Duitse militair en een Nederlandse vrouw en geboren tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het aantal abortussen die illegaal gebeurden, is …Lees bericht »
 • Het ventje dat een Hitlerjongen wilde zijn

  Het ventje dat een Hitlerjongen wilde zijn

  'De rode Hitlerjongen' het verhaal van Günter Lucks. Opgroeiend tussen communisten en Hitler-aanhangers wil hij ook 'Hitlerjongen' worden.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!