Dark
Light

Gratis af te halen: eeuwenoude Amsterdamse gevelstenen

Auteur:
1 minuut leestijd
Depot met opgeslagen gevelstenen
Depot met opgeslagen gevelstenen (Gemeente Amsterdam)

De gemeente Amsterdam geeft een grote hoeveelheid eeuwenoude gevelstenen weg. De stenen zijn afkomstig van duizenden Amsterdamse panden die in de loop der tijd (deels) zijn afgebroken vanwege stadsvernieuwing. Historische geveltoppen en antieke bouwornamenten werden hierbij zorgvuldig bewaard. Volgens de gemeente verlangen de stenen nu naar “eerherstel en een tweede leven”.

De stenen zijn gratis af te halen. Het is echter wel de bedoeling dat ze een nieuwe plek in de openbare ruimte krijgen. De gemeente Amsterdam:

“Op een geheime locatie in onze stad, liggen antieke stukken afkomstig van die (deels) gesloopte historische Amsterdamse panden. Prachtige historische bouwfragmenten met een spannend verleden, en dankzij u met weer een glorieuze toekomst. De sierlijke bouwfragmenten zijn zorgvuldig gedemonteerd en opgeslagen, om ooit hergebruikt te worden. En dat moment is nu gekomen.”

Foto: Gemeente Amsterdam
Foto: Gemeente Amsterdam
De gemeente ziet graag dat de stenen het huidige depot verlaten en een nieuwe plek krijgen in de stad. “De beste bewaarplaats van ooit verdwenen ornamenten is de stad zélf.” De beschikbare stukken verschillen in grootte, in waarde en in de staat waarin ze verkeren. Ze zijn ingedeeld in verschillende categorieën, van A tot en met D, van complete en waardevolle geveltoppen waar veel informatie over is, tot losse brokstukken.

Amsterdam geeft de stenen niet lukraak weg. Bekeken wordt onder meer in welke mate het bouwfragment wordt ’teruggegeven’ aan de stad en of rekening gehouden wordt met de cultuurhistorische waarde van het betreffende fragmenten.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Amsterdam

×