Dark
Light

Groninger Museum verwerft zeldzaam stadsgezicht

1 minuut leestijd
Hermannus Collenius - De allegorie van de tijd

Het Groninger Museum heeft een mythologisch schilderij van Hermannus Collenius (1650-1723) aangekocht. Bijzonder is dat op het werk, dat bijna een eeuw spoorloos was, een zeldzaam stadsgezicht van Groningen is te zien.

Het werk dook eerder dit jaar onverwachts op bij een veiling in New York, met als titel De allegorie van de tijd. In 1908 verscheen het schilderij voor het laatst op de markt. Het ging toen naar Amerika en verdween daarna onder de radar.

Het werk maakte ooit, met zeven andere schilderijen en een plafondschildering, deel uit van een geheel beschilderde kamer uit 1711 in een gebouw aan de Oude Boteringestraat 23 in Groningen. Sinds 1998 heeft Groninger Museum al vier van deze schilderijen en het plafond in de collectie kunnen opnemen. Nu missen er nog drie.

Op de voorgrond van het schilderij is Chronos te zien, de Griekse personificatie van de tijd, in Nederland bekend als “vadertje tijd”. De achtergrond van het schilderij is voor het museum vooral interessant, omdat daar een zeldzaam stadsgezicht van Groningen is te zien. Het zijn drie huizen uit de Oude Boteringestraat, met in het midden het middeleeuwse Huis met de dertien tempels zoals dat eruitzag vóór 1706. Het is één van de oudste geschilderde afbeeldingen van Groningen die nog bewaard zijn.

Detail van het aangekochte werk van Hermannus Collenius
Detail van het aangekochte werk van Hermannus Collenius – Groninger Museum

Hermannus Collenius

Kunstenaar Hermannus Collenius (1650-1723) werd geboren in Kollum en woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Italië en Groningen. In zijn tijd was hij één van de bekendste schilders van Nederland. Hij was zeer productief en maakte voor veel huizen grote wandschilderingen, waarvan er echter maar weinig bewaard zijn gebleven. Daarnaast portretteerde hij veel mensen uit de Groninger landadel en stadsbestuurders.

Het aangekochte werk van de kunstenaar is de komende tijd te bewonderen in de benedenhal van het Groninger Museum.

×