Dark
Light

Guppy’s – Vernoemd naar een Britse botanist

Auteur:
1 minuut leestijd
Guppy's
Guppy's (CC BY 3.0 - Per Harald Olsen - wiki)

De guppy is een klein topisch visje en wordt ook wel missionarisvisje of miljoenenvisje genoemd. Het visje is zo bekend dat het woord ‘guppy’ ook synoniem is komen te staan voor dingen die heel klein zijn. Een vader of moeder die met een stel kleine kinderen rondloopt, wandelt bijvoorbeeld met een heel stel guppy’s om zich heen. Vrij onbekend is dat het woord guppy een eponiem is.

Eponiemen zijn woorden die teruggaan op historische personen of mythologische figuren. Onze taal is hiervan doorspekt. Dat we het kleine tropische visje een guppy noemen is te danken aan de Britse predikant, botanist en dierkundige Robert John Lechmere Guppy (1836-1916). Hij vind in 1866 enkele van deze visjes op het Caribische eiland Trinidad en stuurde ze naar het British Museum. Nog hetzelfde jaar kreeg het kleine tandkarpertje de naam Gerardinus guppyi, naar de achternaam van de dominee die het diertje had ontdekt.

Lechmere Guppy was overigens niet de echte ontdekker van het beroemde visje. De Duitse ontdekkingsreiziger en zoöloog Wilhelm Peters beschreef het diertje al zeven jaar eerder, in 1859, tijdens een bezoek aan Venezuela.

Ook interessant: Eponiemen top 50 – Woorden vernoemd naar historische personen
Meer taalgeschiedenis

×