Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Het vat der Danaïden vullen – Herkomst uitdrukking

De oude uitdrukking “het vat der Danaïden vullen” werd vroeger geregeld gebruikt om aan te geven dat een bepaald werk totaal doelloos was en eeuwig zou duren. De herkomst van deze uitdrukking is te vinden in de Griekse mythologie.

- ad -

De Danaïden waren de vijftig dochters van koning Danaos uit Libië. Op een dag trok deze koning met zijn dochters naar Argos. Hij vluchtte hiermee voor zijn tweelingbroer Aegyptus die zich kort daarvoor meester had gemaakt van de Egyptische troon en erop stond dat zijn vijftig zonen uitgehuwelijkt werden aan Danaos’ dochters. Zijn broer zag hier niets in en vreesde zijn broer. Kort na zijn vlucht naar Argos arriveerden de zonen van Aegyptus echter en dwongen Danaos alsnog in stemmen met de uithuwelijking.

Slachting

Koning Danaus wilde zich nog steeds niet bij de zaak neerleggen en gaf zijn dochters opdracht de mannen tijdens de huwelijksnacht met een mes te doden. Alle Danaïden gehoorzaamden dit bevel, op één na: Hypermnestra. Zij spaarde haar man Lynceus, omdat hij haar wens om tijdens de huwelijksnacht maagd te blijven respecteerde. Lynceus ontsnapte op deze manier maar keerde later naar Argos terug om wraak te nemen op alle mannen die betrokken waren geweest bij de dood van zijn broers.

De Danaïden doden hun echtgenoten - Miniatuur van Robinet Testard
De Danaïden doden hun echtgenoten – Miniatuur van Robinet Testard

Straf

De goden waren ontsteld over de actie van de Danaïden. Voor straf moesten zij in de Onderwereld voor eeuwig een bodemloos vat vullen. Alleen Hypermnestra ontkwam aan deze straf. Zij stond later met Lynceus aan de basis van een nieuwe dynastie in Argos. Hieruit zou onder meer de held Perseus voortkomen, die vooral bekend werd omdat hij het monster Medusa doodde.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Volgens sommige lezingen stond het verhaal van de Danaïden vroeger symbool voor het jaarlijkse opdrogen van rivieren en bronnen op het Griekse schiereiland Argolis. Het verhaal doet ook denken aan de mythe van Sisyphus, een Korinthische koning die zich de woede van de goden op de hals haalde en door hen ook werd veroordeeld tot een eeuwigdurende taak in de Onderwereld: de Sisyfusarbeid.

Meer Griekse mythologie
Overzicht van boeken over de (Griekse) mythologie

De Danaïden - John William waterhouse, 1903
De Danaïden – John William waterhouse, 1903

Bronnen

-https://www.britannica.com/topic/Danaus-Greek-mythology
-Nederlandse spreekwoorden gezegden en zegswijzen – K. ter Laan
-https://en.wikipedia.org/wiki/Dana%C3%AFdes

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Een historische scheldwoordenlijst

  Een historische scheldwoordenlijst

  In de tijd van het Middelnederlands hielden de Nederlanders als het op schelden aankwam vooral van beledigende termen die te maken hadden met seks, drank, poep en plas of achterlijkheid.Lees bericht »
 • De vingers van een vermoorde fabrieksdirecteur

  De vingers van een vermoorde fabrieksdirecteur

  April 1919 vermoordde een Amsterdamse crimineel in Sint Oedenrode de directeur van een boterfabriek, Hendrikus van Kruisdijk. De crimineel was op jacht naar de inhoud van de brandkas en rekende met de directeur af toen die zich heftig verzette. Alsof …Lees bericht »
 • Nazipropaganda voor de jeugd

  Nazipropaganda voor de jeugd

  In Hitlers Duitsland werd geen propagandamiddel onbeproefd gelaten om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. De continuïteit van het Derde Rijk hing immers van hen af. Die propaganda was succesvol: veel jongeren bleven tot het bittere einde geloven …Lees bericht »
 • 75 jaar geleden – Vergeldingsbommen op Nordhausen

  75 jaar geleden – Vergeldingsbommen op Nordhausen

  Naar schatting 8800 – Duitsers en buitenlanders, gevangenen en dwangarbeiders – inwoners van Nordhausen, of 22 procent, stierven tijdens de geallieerde bombardementen op 3 en 4 april.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las