Kantoor en schoolKantoor en school

Historicus Ivo Schöffer (89) overleden

De Nederlandse historicus Ivo Schöffer is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat zondag bekendgemaakt.

Ivo Schöffer was emeritus hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Hij werd gezien als een van de meest vooraanstaande historici van zijn generatie. Schöffer werd in 1922 geboren in Amsterdam en studeerde in de oorlogsjaren geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij raakte in die periode al snel betrokken bij het verzet en speelde een actieve rol bij de hulp aan Joden. Met zijn familie ontving hij voor die activiteiten na de oorlog de Yad Vashem-onderscheiding.

In 1956 promoveerde Schöffer op het proefschrift Het nationaal-socialistische beeld van de geschiedenis van de Nederlanden. Een historiografische en bibliografische studie.

Landelijk bekend werd Schöffer als voorzitter van de commissie die in de jaren zeventig onderzoek deed naar het oorlogsverleden van zakenman Pieter Menten. Ivo Schöffer heeft aan de basis gestaan van het Biografisch Woordenboek van Nederland.

- advertentie -

Overzicht van boeken van Ivo Schöffer


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱