Dark
Light

Historicus Ivo Schöffer (89) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Ivo Schöffer in 1977 (CC BY 4.0 - Anefo - Hans Peters - wiki)
Ivo Schöffer in 1977 (CC BY 4.0 - Anefo - Hans Peters - wiki)

De Nederlandse historicus Ivo Schöffer is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat zondag bekendgemaakt.

Ivo Schöffer was emeritus hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Hij werd gezien als een van de meest vooraanstaande historici van zijn generatie. Schöffer werd in 1922 geboren in Amsterdam en studeerde in de oorlogsjaren geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij raakte in die periode al snel betrokken bij het verzet en speelde een actieve rol bij de hulp aan Joden. Met zijn familie ontving hij voor die activiteiten na de oorlog de Yad Vashem-onderscheiding.

In 1956 promoveerde Schöffer op het proefschrift Het nationaal-socialistische beeld van de geschiedenis van de Nederlanden. Een historiografische en bibliografische studie.

Landelijk bekend werd Schöffer als voorzitter van de commissie die in de jaren zeventig onderzoek deed naar het oorlogsverleden van zakenman Pieter Menten. Ivo Schöffer heeft aan de basis gestaan van het Biografisch Woordenboek van Nederland.

Overzicht van boeken van Ivo Schöffer

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Ook interessant

Zelfde rubriek

×